For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Marcel Johannes Kits | George Enescu Festival

Marcel Johannes Kits

Marcel Johannes Kits (1995) este unul dintre cei mai promițători violonceliști din Estonia, câștigând premiul I la Concursul Johannes Brahms din Austria în 2016 și la Concursul Internațional George Enescu din România în 2018. De asemenea, a câștigat premiul I și la concursuri importante din Estonia (Concursul televizat „Clasic Stars” în 2013 și Concursul Național de Corzi în 2015). În 2019, Marcel a fost semifinalist al Concursului de Violoncel ARD.

În această stagiune, va susține concerte alături de Orchestra de Cameră din Munchen, Orchestra de Cameră Novosibirsk (dirijor Andres Mustonen), Tallinn Chamber Orchestra (dirijor Tõnu Kaljuste) și Orchestra Națională Simfonică din Estonia (dirijor Vassily Sinaisky).

În stagiunea trecută, a concertat împreună cu Orchestra de cameră din Moscova (dirijor Andres Mustonen), Orchestra Filarmonică George Enescu (dirijor Paul Watkins), Orchestra Simfonică din St Petersburg în marea sală a Filarmonicii din Sankt Petersburg (dirijor Yuwon Kim).

De asemenea, a susținut concerte în China și Japonia și în locuri precum Konzerthaus Berlin, Conservatorul din Moscova, Boulez Saal, Laeiszhalle Hamburg, Prinzregententheater München, Ateneul Român din București, Opera din Tel Aviv și Teatrul din Ierusalim.

A cântat ca solist, de asemenea, cu Orchestra Națională Simfonică din Letonia, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Kymi Sinfonietta, Württembergische Philharmonie Reutlingen, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, Pärnu City Orchestra, Orchestra Filarmonică Jena, Israel Symphony Orchestra Rishon LeZion, Liephania Ensemble, Orchestra din Liepana etc., și a lucrat cu dirijori precum Risto Joost, Olari Elts, Wolfgang Emanuel Schmidt, Arvo Volmer, Mikk Murdvee, Mihkel Kütson și Jüri Alperten.

În 2015 a înregistrat CD-ul „Songs of Childhood” de Arvo Pärt, iar în 2016-2018 a înregistrat CD-uri pentru Deutsche Stiftung Musikleben la Hamburg Laeiszhalle, Pierre Boulez Saal și Hamburg Elbphilharmonie. Pasionat de muzica de cameră, Marcel a cântat de la vârsta de 9 ani în trio-ul de pian Trio ’95 cu Robert Traksmann (vioară) și Rasmus Andreas Raide (pian).

Marcel a prezentat un interes major pentru violoncel la doar patru ani, începând primele lecții la vârsta de cinci ani. A studiat cu Laine Leichter la Liceul de Muzică din Tallinn din 2002 și cu Mart Laas din 2011 în aceeași școală. Din 2014, a studiat cu prof. Univ. Francis Gouton la Universitatea de Muzică din Trossingen (Germania), iar din 2018 își continuă studiile la Universitatea de Arte din Berlin cu prof. Univ. Jens Peter Maintz.

A participat la masterclass-urile lui Steven Isserlis, prof. Univ. Ivan Monighetti, prof. Univ. Wolfgang Emanuel Schmidt, prof. Univ. David Geringas și mulți alții.

În 2010-2014 a primit o bursă de trei săptămâni pentru Academia Internațională de Vară Astona din Elveția.

El a primit o bursă de la Academia Internațională de Muzică din Liechtenstein și participă regulat în săptămânile intensive de muzică și în activitățile oferite de Academie.

Este susținut de Deutsche Stiftung Musikleben,  de  Fundația Culturală a Estoniei și de Asociația de muzicieni profesioniști din Estonia, care i-au acordat premiul „Muzicianul anului” în 2019.

Marcel deține un violoncel italian realizat de Francesco Ruggeri (Cremona, 1674) și un arcuș realizat de Victor Fetique, amândouă  împrumutat de Deutsche Stiftung Musikleben.