For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Concursul George Enescu 2020 anunță cei 3 câștigători ai Secțiunii Compoziție

Concursul George Enescu 2020 anunță cei 3 câștigători ai Secțiunii Compoziție

Concursul Internațional George Enescu 2020 a anunțat duminică, 20 septembrie, câștigătorii secțiunii Compoziție:  Karlo Margetic din Noua Zeelandă este câștigătorul Secțiunii de Compoziție a Concursului Enescu 2020, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată „An Axe for the Frozen Sea”, iar Youngjae Cho din Coreea de Sud a fost desemnat câștigător la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea „Shattered Surfaces”. La secțiunea Compoziție s-a introdus un premiu nou în această ediție, pentru Originalitate, în valoare de 5.000 euro. Acesta a fost câștigat de Marc Migó Cortés din Spania, cu lucrarea „4 SONGS IN RED”.

La ediția din acest an a Concursului Enescu s-au înscris în secțiunea Compoziție 21 de concurenți din 13 țări, cu 26 de lucrări. Cel mai tânăr concurent este Eden Lonsdale, în vârstă de 24 ani, din Marea Britanie. Candidații au putut opta pentru muzică simfonică sau muzică de cameră, cu condiția ca durata lucrărilor prezentate pentru oricare din secțiuni să fie între 10 şi 30 de minute, iar lucrările participante să fie noi, fără nicio interpretare prealabilă în public.

Juriul secțiunii Compoziție l-a avut ca președinte pe Zygmunt Krauze și a fost format din Tim Benjamin, Dan Dediu, Bernard Cavanna, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner și Cornel Ţăranu.

Jurizarea lucrărilor înscrise în Concurs a avut loc în perioada 1-15 septembrie 2020. Lucrările înscrise au fost trimise juriului în format electronic, fără a conține numele compozitorilor, marcat cu motto-ul și titlul fiecărei lucrări, aceasta fiind o procedură menită să asigure obiectivitatea și echidistanța. Fiecare membru al juriului a analizat fiecare lucrare în parte.

Rezultatele au fost anunțate de către Președintele Juriului de Compoziție, Zygmunt Krauze, printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului duminică, 20 septembrie. Acesta a declarat: „Aș vrea să mulțumesc tuturor tinerilor participanți care au trimis lucrările lor, pentru efortul de a le compune și de a prezenta astfel nivelul artistic la care se găsesc. Mulțumesc, de asemenea, membrilor juriului. Onorând numele marelui compozitor român George Enescu, doresc să afirm că este un moment important, atât pentru mine cât și pentru voi toți, să participăm în acest eveniment semnificativ care este Concursul – parte integrantă din fantasticul Festival care poartă numele lui George Enescu.”

 

Premiile oferite în cadrul acestei ediții la secțiunea Compoziție sunt: Premiul pentru secţiunea Muzică Simfonică – 10.000 Euro, Premiul pentru secţiunea Muzică de Cameră – 7.000 Euro, precum și un premiu nou, pentru Originalitate, în valoare de 5.000 EUR. Lucrarea câștigătoare la Secțiunea Compoziție a Concursului Enescu din acest an va fi interpretată la Gala de deschidere a Concursului Enescu din 2021.

La Concursul Internațional George Enescu au participat de-a lungul timpului și s-au lansat pe scena internațională compozitori remarcabili precum Sakai Kenji (Japonia), Lan-Chee Lam (Hong Kong), Alexandru-Ștefan Murariu și Dan Dediu (România), Oliver Waespi (Elveţia), Krisztina Megyeri (Ungaria) și mulți alții.

Mesajul ediției din acest an este „Frumusețe în viață”, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea.

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – și se situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.