For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser 8 tineri pianiști din 7 țări s-au calificat în Semifinala Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2020

8 tineri pianiști din 7 țări s-au calificat în Semifinala Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2020

Opt tineri pianiști, dintre cei 13 de concurenți care au participat în a doua etapă a Secțiunii de Pian din cadrul Concursului Internațional George Enescu, au obținut majoritatea voturilor membrilor juriului, calificându-se în Semifinală: Jack Campbell (Marea Britanie), Salih Can Gevrek (Turcia), Nikolai Kuznetsov (Rusia), Hoyel Lee (Coreea de Sud), Adela Liculescu (România), Yeon-Min Park (Coreea de Sud), Chun Lam U (Hong Kong) și Marcin Wieczorek (Polonia).

Etapa a II-a a Concursului Internațional George Enescu 2020, Secțiunea Pian, s-a desfășurat online în perioada 17-19 septembrie. Rezultatele au fost anunțate de către Președintele Juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului duminică, 20 septembrie. În mesajul său, pianista Cristina Ortiz, președintele juriului și laureată a Concursului Enescu în 1967, a declarat: „Felicitări tuturor concurenților pentru că s-au ridicat deasupra acestor circumstanțe neobișnuite. Mai mult, pentru modul în care s-au pregătit și și-au prezentat interpretările înregistrate, de data aceasta pentru Etapa a II-a. Nivelul este foarte ridicat, așadar mulțumesc colegilor mei din juriu pentru generozitatea lor, de vreme ce, în loc de 6, s-a decis ca 8 pianiști să promoveze în Semifinala care sperăm să fie în mai 2021, la București.”

Juriul Secțiunii de Pian este format din Cristina Ortiz (Președinte), Dana Borșan, Hyoung-Joon Chang, Philippe Dinkel, Peter Jablonski, Andrei Pisarev, Roland Pöntinen, Josu de Solaun și Zhe Tang.

Concurenții selectați în Etapa a II-a vor participa la Semifinala Concursului de Pian, care va avea loc pe 21 mai 2021, la Ateneul Român, în București. Finala secțiunii Pian va avea loc luni, 23 mai 2021, de la ora 18.00, cu participarea Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul John Axelrod.

Este pentru prima dată în istoria Concursului Enescu când primele două etape ale secțiunilor de instrumente sunt organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiția în contextul escaladării pandemiei la nivel mondial. Pentru a crea o legătură între muzicieni și spectatori, platforma asigură trei butoane cu ajutorul cărora spectatorii pot să aplaude virtual, alegându-și intensitatea și forma reacției. De asemenea, spectatorii pot să scrie mesaje tinerilor muzicieni, pentru a-i încuraja. Accesul la conținutul online al Concursului din această perioadă este gratuit. Programul complet este la acest link: https://www.festivalenescu.ro/program.

Mesajul ediției din acest an este „Frumusețe în viață”, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea.

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – și se situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.