Ad Libitum

Lumea cvartetelor de coarde este una cu un statut special în universul muzicii clasice. Dacă în repertoriul solo poți face cu ușurință alegeri repertoriale de bravadă, dacă în cea a orchestrelor este posibil să impresionezi doar prin selectarea unor lucrări spectaculoase, iată că în domeniul cvartetului nu te poți eschiva.

Cvartetul este ca un tablou clasic, în care în toată bogăția de detalii există acea goliciune a tușei, care permite ochiului să găsească orice defect. Repertoriul de cvartet este cel al curățeniei și simplității elaborate, spațiul democrației perfecte, în care fiecare instrument este esențial, fiecare sunet este de neînlocuit. Dacă poți cânta bine într-un cvartet, atunci drumul tău ca muzician se află deja pe culmi.

Munca aceasta este un tip de trudă intimă: patru oameni se întâlnesc și explorează constelații muzicale, zi după zi, an după an. Muzica este ca un labirint, la fiecare notă, respirație, accent…o nouă alegere. Nu oricare patru muzicieni pot alcătui un cvartet, trebuie să fie patru oameni capabili să vibreze la unison. Dar să menții acest echilibru timp de 24 de ani, iată un record pe care puține cvartete ale lumii îl dețin.

Cvartetul Ad Libitum a putut fi desfăcut din contopirea unui sfert de secol doar de destin. După 24 de ani de repetiții, succese, aplauze și muzică, unul dintre ei și-a încetat cântecul pământean. Adrian Berescu cântă acum printre astre, cântă după bunul plac al sufletului său, cântă pentru totdeauna “ad libitum”.

Povestea Ad Libitum a început în anul 1988 la Universitatea Naţională de Muzică din Iaşi. Patru tineri muzicieni: violoniştii Adrian Berescu şi Şerban Mereuţă, violistul Bogdan Bişoc şi violoncelistul Filip Papa își porneau ascensiunea.

Primul care a simțit scânteia, energia generată de acești artiști a fost profesorul și mentorul lor, maestrul Bujor Prelipcean, membru al celebrului Cvartet Voces. Aprecierea a venit apoi și din partea altor cvartete de renume ale lumii precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus.