For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Agustin León Ara | George Enescu Festival
agustin leon ara

Agustin León Ara

Agustin León Ara s-a născut în Santa Cruz de Tenerife, Insulele Canare, Spania, unde a început studiul muzicii cu părinţii săi la Conservatorul din oraş. Mai târziu şi-a continuat studiile la Colegiul Regal de Muzică din Londra, cu Albert Sammons, Cecil Aronowitz şi Alan Loveday, și în Bruxelles cu André Gertler şi Louis Poulet. Câştigător al concursurilor internaționale de la Darmstadt (Muzică Contemporană), „Henri Wieniawski” şi „Regina Elisabeta”, León Ara a început o carieră solistică internațională strălucitoare, colaborând cu orchestre prestigioase şi dirijori distinşi.

León Ara are un program mereu încărcat, în dubla sa calitate de profesor care susține cursuri de măiestrie şi de solist internaţional. Susţine frecvent concerte de muzică de cameră în formaţii de duo cu renumiţi pianişti ca Rosa Sabater, José Tordesillas şi, mai recent, cu Albert Attenelle şi Alfredo Oyagüez, abordând lucrări atât din repertoriul clasic, cât şi din cel contemporan.

Ca profesor de vioară, Agustin León Ara a contribuit decisiv în formarea unor muzicieni din Spania şi din străinătate. A predat vioara la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles, la cel din Barcelona, la Capela Muzicală Regina Elisabeta din Belgia, la Orchestra Națională de Tineret a Spaniei şi este invitat frecvent să predea la diverse cursuri de vară, dintre care amintim „Música en Compostela” unde este şi director asistent.

León Ara a realizat numeroase înregistrări pentru casele de discuri DECCA, EMI, ARIOLA, CPO, PHONIC și PHILIPS.

Printre cele mai importante distincţii obţinute de violonistul Agustin León Ara se numără Medalia Fundaţiei Eugène Ysaÿe (Bruxelles), Premiul Oraşului Orense (Spain), includerea ca membru în Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando din Madrid, membru corespondent al Academiei de Arte Frumoase San Miguel din Tenerife, Medalia de Aur a Insulei Tenerife şi Premiul Larios, acordat pentru strălucitoarea sa carieră solistică internaţională, pentru promovarea muzicii spaniole pe plan mondial şi pentru dăruirea cu care predă, creându-şi propria şcoală de vioară.