For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser ALEXANDER GORDON  | George Enescu Festival

ALEXANDER GORDON 

Alexander Gordon este unul dintre cei mai versatili muzicieni ai generației sale și a este recunoscut ca solist, dirijor, muzician de cameră și profesor. În 2022, în semn de protest împotriva agresiunii ruse și a utilizării literei „Z” ca simbol al regimului, Alexander și-a schimbat numele de familie din Zemțov în Gordon.

Muzician de cameră devotat, cântă în mod regulat cu parteneri precum Misha Maisky, Dmitri Sitkovetsky, Gerhard Schulz, Peter Donohoe, Natalia Gutman, Totlief Thedeen, Eldar Nebolsin, Maximilian Hornung, Pascal și Michel Moragues, Gordan Nikolic, Roman Simovic, Patrick Gallois, Jan-Erik Gustafsson, precum și cu Cvartetele de coarde Utrecht și Schumann.

La 23 de ani, a fost desemnat Violist Principal al Orchestrei Filarmonicii din Londra. În 2012, după zece ani în orchestră, a plecat pentru a se dedica în întregime carierei sale de solist și dirijor.

Alexander Gordon a cântat în mod regulat ca solist în Europa, SUA, Asia și Australia cu dirijori precum Neeme Jarvi, Vladimir Jurowski, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste și Alexander Vedernikov.

Debutul său ca dirijor în Finlanda a fost cu Orchestra Simfonică Lappeenranta, care a fost urmată de o nouă invitație pentru sezonul următor și o invitație de a conduce Sinfonia Finlandia la Jyväskylä. Debutului lui Zemtsov în China cu Liaoning Symphony Orchestra din Shenyang i-a urmat o invitație imediată pentru trei programe în sezonul următor. Alte angajamente în rolul de dirijor includ Orchestra Simfonică a Radioului Naţional din Bulgaria cu Mischa Maisky, Orchestra de Cameră Mannheim din Germania, Teatrul de Operă Rijeka din Croaţia pentru spectacolele baletului „Spărgătorul de Nuci” al lui Ceaikovski, Orchestra Filarmonică Pannon, Orchestra Pori City Finlanda, Orchesterzentrum Dortmund şi Orchestra Filarmonicii din Sofia cu Tabea Zimmermann. În 2015, Alexander Gordon a fost numit director artistic și dirijor al Noii Orchestre Simfonice Internaționale (INSO) din Lviv, acordând acestui muzician multinațional germano-ruso-ucrainean-evreu rolul de „Ambasador al Păcii” în Ucraina, cu scopul de a aduce pacea și unitate prin muzică. În 2021, Alexander Goron a dirijat Orchestra Filarmonicii din Londra într-un turneu în Spania.

Unii dintre cei mai buni soliști ai lumii care au cântat sub bagheta lui Alexander Gordon sunt, printre alții, Mischa Maisky, Simon Trpceski, Roman Simovic, Boris Garlitsky, Gordon Nicolic și Tabea Zimmermann.

Născut în 1978 într-o familie de muzicieni – acum o renumită dinastie de violiști – a absolvit cu diploma HfMT Hamburg cu Marius Nichiteanu, studii de master la ZUYD din Maastricht cu Michael Kugel și ca postuniversitar cu Tabea Zimmermann la Hochschule Hanns Eisler din Berlin.

Concomitent, a studiat arta dirijorală, absolvind Masterul in Arta Dirijorală cu Vassily Sinaisky la ZUYD Maastricht, găsind, de asemenea, inspirație prin cursuri de master cu mentorii săi Kirill Petrenko, Jukka-Pekka Saraste, Vladimir Jurowski, Neeme și Paavo Jarvi.

Măiestria lui Gordon i-au adus numeroase premii, precum cele de la Concursul Internațional „Classical Legacy” de la Moscova (Premiul I în 1995), la Concursul Elise Meyer din Hamburg (Premiul I în 1997), la cea de-a 8-a Competiție Brahms din Poertschach, Austria ( Premiul I în 2001).

Alexander Gordon a avut posturi de profesor la unele dintre cele mai bune conservatoare din Europa: Guildhall School of Music and Drama din Londra, Vienna Konservatorium și în prezent profesor la Haute École de Musique de Lausanne și Hochschule für Musik und Tanz din Köln.

Mulți dintre studenții săi sunt membri, adesea lideri de secțiune, ai unor orchestre majore din întreaga lume, precum și câștigători frecventi ai competițiilor internaționale.

Ca violonist, Alexander Gordon a înregistrat pentru Chandos, LPO Live, Navis Classics, Naxos și Toccata Classics. CD-ul său de debut ca dirijor pentru casa de înregistrări Toccata Classics a fost lansat în noiembrie 2018.