For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser ALEXANDER LIEBREICH | George Enescu Festival

În sezonul 2018/19, Alexander Liebreich și-a început mandatul de Dirijor Principal și Director Artistic al Orchestrei Simfonice Radio din Praga. A ocupat funcția de Dirijor Principal și Director Artistic al Orchestrei Simfonice Naționale Radio Poloneze (NOSPR) din 2012 până la sfârșitul sezonului 2018-2019. În mai 2021 a fost numit Dirijor Principal și Director Artistic al Orchestrei din Valencia, începând cu sezonul 2021/2022.

În 2014 a inaugurat noua sală de concerte „NOSPR” din Katowice, locația în care orchestra este găzduită, cu un spectacol care include Concertul pentru pian nr. 1 de Brahms cu Krystian Zimerman. Colaborarea cu NOSPR și casa de discuri Accentus Music a rezultat în înregistrări ale pieselor de Lutosławski alături de alte lucrări poloneze importante. Cea de-a treia lansare a lor pe CD a câștigat premiul „Cea mai bună colecție” la International Classical Music Awards 2017.

În 2018 a preluat funcția de Director Artistic al Festivalului Richard Strauss din Garmisch-Partenkirchen, deschizând prima ediție în iunie 2018 cu Academia de Muzică Veche din Berlin și Corul Radiodifuziunii Bavareze. În paralel, a fost ales Președinte al Societății Richard-Strauss și va continua în acest rol până în 2023.

A fost Director Artistic al festivalului „Katowice Kultura Natura” din 2015 până în 2018. Unele dintre cele mai bune orchestre, ansambluri și soliști din Europa au fost invitați la festival în această perioadă, inclusiv Orchestra de Cameră Mahler, Orchestra Festivalului din Budapesta și Academia de Muzică Veche din Berlin. A fost Director Artistic și Dirijor Principal al Orchestrei de Cameră din München din 2006 până în 2016. Lansarea sub egida ECM Classics a înregistrării piesei „Requiem” de Tigran Mansurian, împreună cu Corul de Cameră RIAS, a primit o nominalizare la Premiile Grammy în 2018 și a câștigat premiul ICMA 2018 la categoria „Muzică contemporană”.

Fiind unul dintre cei mai importanți dirijori din Germania, cariera extinsă a lui Alexander Liebreich îl determină să călătorească în întreaga lume. În calitate de dirijor invitat, a lucrat cu numeroase orchestre de prestigiu, printre care Orchestra Concertgebouw, Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Orchestra Simfonică Radio din Bavaria, Orchestra Simfonică din São Paulo, Filarmonica din Dresden, Orchestra Simfonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică NHK și Orchestra Tonhalle din Zurich.

Pe lângă concertele și spectacolele sale de operă, Liebreich și-a câștigat reputația de a crea proiecte inovatoare. În 2011 a devenit primul Director Artistic european al Festivalului Internațional de Muzică Tongyeong din Coreea de Sud. Cu scopul de a încuraja interacțiunile interculturale, el a implementat „programele de rezidență est-vest”, invitând artiști precum Heiner Goebbels, Unsuk Chin și Martin Grubinger în Coreea de Sud. În octombrie 2016, Liebreich a câștigat Premiul Special al Culturii Bavareze din partea Ministerului Bavarez al Educației, Culturii, Științei și Artei.

Alexander Liebreich s-a născut la Regensburg și a studiat la Hochschule für Musik und Theatre München și la Salzburg Mozarteum, acumulând o mare parte din experiența sa artistică timpurie cu Michael Gielen și Nikolaus Harnoncourt. A fost influențat de mentorul său Claudio Abbado, care l-a invitat să se alăture și să asiste producții la Salzburger Osterfestspiele cu Orchestra Filarmonicii din Berlin și la Bolzano cu Orchestra Gustav-Mahler-Jugend.