For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Alexandru Tomescu | George Enescu Festival
alexandru tomescu

Alexandru Tomescu

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976) întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie puțin obișnuită pentru a le traduce în faptă și, în plus, cu șansa de a cânta pe o vioară Stradivarius.

Fiu al unei familii de muzicieni, studiază primii șapte ani cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică George Enescu din București. De la vârsta de șase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente și concursuri muzicale. Formația lui e desăvârșită, între 1995 și 1999, la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. Obține burse de studii în SUA și Elveția, unde lucrează cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Herman Krebbers.

Dintre numeroasele concursuri naționale și internaționale câștigate trebuie menționate Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long-Jacques Thibaud (Paris, 1999) și Concursul George Enescu (1999). A fost distins cu ordinul Stella d’Italia în grad de cavaler de către Președintele Italiei. A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valeri Gergiev, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre din peste 40 de tari, ca Filarmonica din Berlin, Carnegie Hall, Concertgebouw, Teatrul Champs-Élysées. În luna mai 2019 a susținut o serie de concerte în Anglia, ca solist al Orchestrei Filarmonicii Regale, sub bagheta dirijorilor Gabriel Bebeșelea și Christopher Petrie.

A înregistrat pentru posturi de radio și televiziune românești, dar și din Anglia, Franța, Elveția, Germania, Olanda, Polonia, SUA și a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (ce cuprinde concerte de Paganini și Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail și Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).

Din anul 2007, în urma mai multor concursuri, îi este încredințată, până în 2023, vioara Stradivarius Elder-Voicu, ce a devenit protagonista câtorva îndrăznețe proiecte muzicale de anvergură și notorietate, cu finanțare privată. Sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localități din țară și în importante centre culturale din Europa și America. A prezentat programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viața muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvențe inedite de performance: cele 24 de capricii de Paganini, cele șase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele și partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară și pian de Prokofiev și integrala lucrărilor pentru vioară și pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). Unele dintre aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri și DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Anotimpurile, Balada.

O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegația de a duce marea muzică spre oamenii obișnuiți și de a dedica activității caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însuflețit de pasiunea cauzelor nobile și prezența lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism.