For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Anda Tabacaru Hogea | George Enescu Festival

Anda Tabacaru Hogea

Născută la Iaşi, Anda Tabacaru Hogea a studiat pianul la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din oraşul natal, muzicologia la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi (promoţia 1986), apoi regia de operă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (promoţia 1995). Este doctor în muzică, titlu obţinut cu teza: „Dramaturgia muzicală în opera romantică şi importanţa sa în arta spectacolului liric”.

În perioada 1987-1990 a fost regizor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, apoi, până în anul 2008, regizor la Opera Naţională Română din Iaşi. Din anul 2008 a fost regizor la Opera Naţională Bucureşti şi a fost coordonator al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul aceleiaşi instituţii până în anul 2013.

La Bucureşti a pus în scenă, printre alte spectacole, Mefistofele de Arrigo Boito, Simon Boccanegra de Giuseppe Verdi, Manon Lescaut de G. Puccini, Petrică şi lupul de S. Prokofiev, I Capuleti ed I Montecchi de Vincenzo Bellini, Le cantatrici villane (Cântăreţele parvenite) de Valentino Fioravanti, Arald şi Golem de Nicolae Bretan, Hänsel und Gretel de Engelbert Humperdinck, I due Foscari (Cei doi Foscari) de Giuseppe Verdi, Don Giovanni de W.A. Mozart.

La Hiroshima, în Japonia, a montat, Carmen de G. Bizet, La Bohème de G. Puccini, Tosca de G. Puccini şi a susţinut, timp de opt ani, cursuri de măiestrie artistică la Tokio, Hiroshima şi alte oraşe, la care au participat cântăreţi japonezi. La aceste cursuri se adaugă şi un master class în cadrul Zilelor Muzicale de la Castelneau-Magnoac (Franţa).

Anda Tabacaru Hogea a fost profesor asociat al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, compozitor-colaborator al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” şi al Teatrului „Luceafărul” din Iaşi, iar în prezent este profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Este câştigătoare a mai multor distincţii precum: Cel mai bun spectacol al anului pentru Mefistofele de Arrigo Boito, în anul 2000, Meritul cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate, Premiul pentru muzică de spectacol (pentru producţia Raza de soare, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii, Galaţi, 2006).