For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Andrea Marcon | George Enescu Festival

Dirijor, organist și clavecinist, Andrea Marcon este unul din cei mai recunoscuți muzicieni și specialiști în muzica veche. S-a născut în Treviso și a obținut o diplomă în muzică veche de la Schola Cantorum Basiliensis din Basel pentru studiile sale de orgă și clavecin, sub îndrumarea lui Jean-Claude Zehnder și a dirijorului Hans Martin Linde. A câștigat premiul întâi la competiția de orgă din Innsbruck în 1986 și, în 1991, premiul întâi pentru clavecin la Bologna. Astăzi, Andrea Marcon este recunoscut internațional ca unul din cei mai buni interpreți ai muzicii clasice și romantice timpurii, fiind profesor pentru clavecin, orgă și interpretare la Schola Cantorum Basiliensis.

În 1997, a fondat Orchestra Barocă din Veneția (VBO), unul din cele mai bune ansambluri actuale de muzică barocă. În 2009, a devenit directorul La Cetra Barockorchester din Basel și a fost numit director artistic la Orchestra Ciudad de Granada, din stagiunea 2013/2014.

Andrea Marcon este chemat regulat pentru a dirija la Opera din Frankfurt și la Festivalul Aix-en-Provence și a fost invitat la Filarmonica din Berlin, la Orchestrele de Radio BR, WDR, HR, NDR și RSB, la Orchestra Filarmonică din Monte Carlo, la Orchestra Națională Daneză, la Orchestra Mozarteum din Salzburg, la Orchestra Simfonică din Luzern, la Bamberger Symphoniker, la Camerata Salzburg sau la Orchestra de Cameră Mahler.

A fost aclamat pentru interpretările lui din Il trionfo della Musica e della Poesia (Marcello); din Orlando Furioso, Atenaide, Tito Manlio, Gloria, Magnificat, Juditha Triumphans (Vivaldi); din Calisto and Giasone (Cavalli); din Orfeo and Vespers (Monteverdi); din Messiah, Ariodante and Alcina (Handel); din Cantatas and Mass în B minor (Bach). Repertoriul său cuprinde și simfoniile lui Haydn, Mozart, Beethoven și Schubert sau opera lui Rossini și simfoniile lui Brahms și Mahler.

A înregistrat mai mult de 70 de CD-uri. Pentru înregistrările sale de orgă și clavecin, a fost premiat de patru ori cu premiul Deutsche Schallplatten Kritik. Înregistrările lui Andrea Marcon ca dirijor au primit, de asemenea, multiple disctincții, inclusiv Diapason D’Or, Choc du Monde de la Musique, Premiul Vivaldi al Fundației Cini, Premiul Germany’s Echo Klassik, Premiul Edison, Premiul Muzicii Clasice Internaționale și două nominalizări la premiile Grammy.

În 2021, Andrea Marcon va primi Händel-Preis, premiul Orașului Halle, care va fi înmânat la Festivalul Handel.