For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Anna Ungureanu | George Enescu Festival

Dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Director artistic al Programului Național Cantus Mundi

 

După o pregătire de peste 10 ani în studiul vioarei, Anna Ungureanu și-a desăvârșit educația la Universitatea de Muzică din București, unde a obținut o licență în Pedagogie muzicală și Dirijat coral, un Master în Stilistică dirijorală, precum și un Doctorat în muzică, cu lucrarea „Sistemul educaţional muzical al lui Zoltan Kodaly în contextul european modern”, coordonată de Prof. Univ. Dr. Liliana Rădulescu.

Între anii 2002 și 2013, Anna Ungureanu a activat ca artist liric și dirijor în cadrul Corului Madrigal, alături de care a susţinut sute de concerte corale a cappella sau vocal-simfonice.

În anul 2007 a primit Premiul special al Fundaţiei Noel Minet Europa Cantat, în cadrul Concursului Internaţional pentru Tineri Dirijori, din Budapesta. Este, de asemenea, deținătoarea în calitatea de dirijor a Premiului II al Concursului Internaţional „Coral Earth is our common home”, ed. XV, Ekaterinburg, Rusia (2014) obținut cu corurile Programului Național Cantus Mundi, precum și a Premiului Uniunii Naționale a Interpreților și Muzicienilor din România, Ediția 2015. În anul 2013 a fost onorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D — Arta Spectacolului, oferit de către Preşedintele României.

Anna Ungureanu a făcut parte din mai multe jurii naționale și internaționale, dintre care cea mai recentă participarea este cea de la Competiția Internațională de Compoziție Corală „My First Fifty Years”, organizată de Associazione Emiliano Romagnola Cori (AERCO) din Italia.

Din anul 2014, Anna Ungureanu este dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Viziunea sa dirijorală și repertorială duce mai departe conceptul unic al Corului Madrigal, creat prin sonoritatea specifică, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. De altfel, experiența profesională obținută în preajma fondatorului Corului Madrigal, maestrul Marin Constantin, alături de care Anna Ungureanu a petrecut 9 ani, o recomandă ca discipol și continuator al legendarului muzician.

Specializată de-a lungul carierei sale în dirijat coral sub coordonarea renumiților muzicieni Marin Constantin și Ion Marin, Anna Ungureanu a susținut nenumărate concerte peste tot în lume – în Germania, Rusia, Japonia, Turcia, Serbia, Cehia, Macedonia, Bulgaria, Polonia, China, Austria, Elveția,  Belgia, Israel, Franța, Portugalia sau Marea Britanie.

Începând din anul 2011, Anna Ungureanu ocupă și poziția de Director Artistic și Dirijor Principal al Programului Național Cantus Mundi. Programul a fost inițiat de renumitul dirijor internațional Ion Marin și este cel mai mare program de integrare prin muzică a copiilor din România și disapora. Astfel, pe lângă impresionanta sa carieră în calitate de dirijor coral, ea este și un formator care inspiră generațiile viitoare de dirijori de cor din România, coordonând și susținând periodic cursuri în cadrul Programului Național Cantus Mundi.