For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser ANNE AKIKO MEYERS | George Enescu Festival

ANNE AKIKO MEYERS

Anne Akiko Meyers este una dintre cele mai cunoscute și apreciate interprete de azi. Cunoscută pentru interpretările ei pasionale, pentru puritatea sunetului și pentru interpretările poetice și inovatoare, Anne cântă alături de cele mai importante orchestra ale lumii, înregistrând succese răsunătoare. Ea a extins foarte mult repertoriul pentru vioară.

În stagiunea 2018-2019 a fost solist invitat la spectacolul de deschidere al Centrului Arvo Pärt din Estonia, primind o invitație din partea compozitorului însuși. A cântat deasemenea Lista lui Schindler într-un spectacol televizat dedicate lui John Williams, tot la invitația compozitorului. Anne a cântat în cadrul premierei la Fantasia de Rautavaara și Concertul pentru vioară de  Mason Bates, alături de Helsinki Philharmonic și Jan Söderblom, spectacol transmis în întreaga lume. Printre altele, a avut un turneu în SUA alături de chitaristul Jason Vieaux, a lansat cel de-al 37-lea album, Mirror in Mirror la Avie Records și a apărut la WQXR ca una dintre cele mai inovatoare interprete de muzică clasică.

Urmează să interpreteze Concertul pentru vioară de Barber la Ravinia, cu James Gaffigan și cu Lucerne Symphony Orchestra și Concertul lui Adam Schoenberg la Festivalul George Enescu. În octombrie va cânta alături de Kristjan Järvi și de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra la Leipzig Gewandhaus, Kitara Hall din Sapporoși Suntory Hall din Tokyo.

Meyers a extins considerabil repertoriul pentru vioară în epoca contemporană, cântând în premieră compoziții de Julia Adolphe, Mason Bates, Jakub Ciupiński, John Corigliano, Michael Daugherty, Jennifer Higdon, Samuel Jones, Arturo Marquez, Wynton Marsalis, Akira Miyoshi, Arvo Pärt, Gene Pritsker, Einojuhani Rautavaara, Somei Satoh, Adam Schoenberg și Joseph Schwantner. Anne a cântat muzică contemporană alături de orchestra dinChicago, Dallas, Detroit, National, Nashville, Phoenix, Pittsburgh, San Diego, Helsinki, Hyogo, Leipzig, London, Lyon, și New Zealand, etc.

Solista de muzică clasică a fost în topul Billboard în 2014, iar multe dintre albumele ei s-au lansat fiind deja pe poziția 1 în topul Billboard. Înregistrarea Fanteziei de Rautavaara a fost singura compoziție de muzică clasică selectată printre cele mai bune 100 de piese ale anului 2017 de către NPR. Premiera mondială a Concertului pentru vioară de Samuel Jones, împreună cu All-Star Orchestra, cu Gerard Schwarz la pupitru, a fost difuzat la nivel național de către PBS, într-o transmisiune specială, iar apoi a fost publicat în format DVD. Artista poate fi ascultată în două noi înregistrări: una sărbătorind a optzecea aniversare a lui Arvo Pärt (Naïve Classics), și un set al înregistrărilor făcute de Anne la Sony Classics.

Anne nu a colaborat numai cu artiști de muzică clasică. A colaborat cu binecunoscuți artiști de jazz, ca Chris Botti și Wynton Marsalis; muzicianul avangardist Ryuichi Sakamoto; Isao Tomita, pionier al muzicii electronice, grupul Il Divo și cântărețul Michael Bolton. A concertat la National Anthem în fața a 42.000 de fani la Safeco Field în Seattle, a apărut de două ori la The Tonight Show și a apărut la MSNBC’s Countdown cu Keith Olbermann.

Anne a fost prezentă în spectacole la Sunday Morning și „The Good Wife” laCBS, Morning Edition cu Linda Wertheimerla NPR, și la All Things Considered cu Robert Siegel; a participat la popularul show al lui Nick Jr., Take Me To Your Mother, cu Andrea Rosen. Autorul de best-seller J. Courtney Sullivan, s-a consultat cu Anne pentru The Engagements, iar unul dintre personajele sale are la bază cariera Annei. A colaborat de asemenesa cu autori de cărți pentru copii și cu ilustratori: Kristine Papillon, pentruCrumpet the Trumpet, unde personajul Violetta este o violonistă interpretată de Anne.

Anne Akiko Meyers s-a născut în San Diego și a crescut în California de sud. A studiat cu Alice și Eleonore Schoenfeld la Colburn School of Performing Arts, Josef Gingold la Indiana University, și cu Felix Galimir, Masao Kawasaki, și Dorothy DeLay la Juilliard School. Anne a primit bursa Avery Fisher Career Grant, Distinguished Alumna Award din partea Colburn School of Music, Luminary Award din partea Pasadena Symphony și este în cosiliul de la American Youth Symphony Orchestra. Interpretează folosind o vioară Vieuxtemps Guarneri del Gesù, de la 1741,considerată de unii ca fiind una dintre cele mai bune viori. Anne,alături de vioara pe care cântă, au apărut recent pe coperta revistei The Strad într-un articol bipartit și a fost vedeta din cadrul Stradfest.