For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Arta și magia lutierilor, în expoziție la Festivalul George Enescu 2019 | George Enescu Festival

Arta și magia lutierilor, în expoziție la Festivalul George Enescu 2019

Interviu realizat de Cristina Enescu

Bucuria Festivalului Enescu 2019 a început, iar surprizele și motivele de a savura din plin aceste trei săptămâni sunt multe, zi de zi. Printre acestea se numără o dublă prezență a unei categorii de instrumente muzicale mai mult decât vitale pentru muzica clasică: cele cu coarde. Viori, violoncele, contrabași, viole – toate sunt o parte esențială a structurii dar și a sufletului oricărei orchestre. Apropo, știați că România este unul dintre cei mai importanți producători de instrumente muzicale din lemn din Europa și din lume?….

Celebrând magia pe care aceste instrumente o aduc, Festivalul George Enescu de anul acesta le prezintă nu doar în fiecare seară de concert, pe scene, dar și într-o expoziție de excepție, pe toată durata Festivalului. Dedicată atât specialiștilor cât și publicului larg, expoziția este organizată de Asociația Artiștilor Lutieri din România. Sunt expuse unele dintre cele mai bune instrumente construite în România, create de aproximativ 20 de maeștri lutieri din zona Reghinului. Pe cei 10 contrabaşi expuși dar și pe contrabasul baroc se va cânta în mai multe concerte de la Sala Palatului şi Ateneul Român. Chiar dacă sunetul fiecăruia dintre aceste instrumente expuse ne rămâne ascuns momentan, imaginea lor este impresionantă: fiecare în sine o bijuterie vizuală, de forme armonioase și de promisiuni ispititoare de delicii sonore variate, dar toate superbe.

Un fapt important de menționat este că nu doar vor fi expus , ci se va și cânta cu un număr de 9 contrabași în patru concerte din cadrul evenimentelor de la Sala Palatului dar și un număr de patru concerte cu contrabasul baroc expus la Ateneu.

Pe repede-înainte – pentru că energia Festivalului ne cheamă la atâtea concerte și evenimente excepționale-, am furat câteva cuvinte despre acest proiect asociat al Festivalului, expoziția de instrumente cu coarde, de la președintele Asociației Artiștilor Lutieri din România, domnul Claudiu Mare, el însuși lutier și fiu de lutier din Reghin.

Povestiți-ne despre partea artistică a meseriei de lutier.

Cam tot ce înseamnă luterie e artă, pentru că începând de la a alege lemnul, a construi instrumentul în sine, lăcuirea și montajul, toate etapele necesită imaginație, inspirație creativitate. În plus, fiecare lutier impregnează o notă de personalitate în ceea ce creează și, ca atare, fiecare instrument este unic.

Câți astfel de artiști există în România?

Asociația noastră reprezintă 27 de membrii, dar mai sunt și alții pe care, prin acțiunile noastre, încercăm să-i facem să ni se alăture. România este cel mai mare producător de instrumente din Europa, prin cele două societăți mari de profil, dar la fel de importantă este și contribuția celor care lucrează individual și ale căror participări cu rezultate onorabile la concursuri internaționale de profil din Italia și Germania dau greutate întregului fenomen al luteriei.

Cum se învață arta și meseria aceasta?

Foarte puține persoane au aptitudinile necesare pentru a deveni lutier. E foarte importantă capacitatea de a îmbina complex îndemânarea, priceperea cu imaginația și creativitatea. Mulți ani de muncă și mii de ore petrecute la masa de lucru, printre dălți, rindele și unelte speciale. De multe ori această artă se transmite din generație în generație, sau se urmează cursuri în domeniu, dar la toate acestea se adaugă notele personale ale fiecăruia dintre lutieri.

Ce ne puteți spune despre expoziția de anul acesta din Festivalul Enescu?

Lutierii au mai participat la festival în anii trecuți, iar de anul acesta dorim să facem o figură frumoasă și să începem o colaborare de lungă durată, pentru fiecare din edițiile următoare. Pe toată durata Festivalului George Enescu de anul acesta va fi deschisă expoziția de instrumente cu coarde, iar în ea vor fi reprezentați o mare parte din membrii asociației. Sunt expuși 12  contrabași, 10 violoncele, 16 viori și viole dar și câteva instrumente inedite precum un clavecin baroc și un contrabas baroc ce au atras privirile publicului încă din primele seri ale festivalului.

Cum aleg muzicienii lutierii de la care vor lua instrumente?

Ne străduim să avem o mare deschidere prin participări la festivaluri, concursuri internaționale, evenimente din domeniul musical ca să facem mai ușoară munca instrumentiștilor atunci când își aleg un instrument. E foarte important să meargă pe recomandări reale, corecte și avizate.

Dezvăluiți-ne ceva din secretele unui instrument excepțional.

Pot spune e foarte important să pui suflet, să pui o parte din ține acolo și atunci cu siguranță se va naște un instrument excepțional.

Care e cea mai mare împlinire pentru un lutier? Dar și aspectul cel mai dificil al meseriei?   

Cea mai mare mulțumire a unui lutier este atunci când își aude instrumentul cântând pe o scenă importantă, aceasta este o încoronare a multor sute de ore de muncă.