For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Bernard Cavanna | George Enescu Festival

Bernard Cavanna

Bernard Cavanna (*1951) a fost răsplătit cu o serie de distincții importante, între care se numără bursa pentru creație din partea Ministerului Culturii din Franța (Bourse annuelle de la création – 1984), o rezidență la Villa Medicis din Roma (1985-1986), premiul SACEM pentru cea mai bună lucrare contemporană (Messe un jour ordinaire – 1998), Premiul Tribunei Internaționale a Compozitorilor la UNESCO (1999), premiul Victoire de la musique (Concertul pentru vioară – 2000), Marele Premiu SACD pentru muzică (2007) și prestigiosul premiu internațional Arthur Honegger (2013 – Fondation de France).

Viziunea componistică a lui Cavanna se distanțează de orice dogmă, relevând o inventivitate autentică bazată mai mult pe intuiție decât pe speculație. Emană astfel un eclectism încântător, întărit prin deschiderea compozitorului către cele mai neașteptate combinații, pornind de la stilul popular și ajungând până la moștenirea romanticilor. Acest lucru poate fi explicat, cel puțin în parte, prin respingerea ideii de apartenență la curente sau clanuri și receptivitatea compozitorului față de o gamă largă de surse, care se extind către tărâmurile populare. Se poate explica și prin influența a două figuri către care face trimitere uneori, chiar dacă pe un ton de glumă: Bernd Aloïs Zimmermann și Kurt Weill („Zimmermann, erudiție sub forma unui colaj îngrijorător” – Pascal Huynh).

Lucrările lui Bernard Cavanna sunt interpretate în mod regulat în Franța și pe scenele internaționale și sunt deseori solicitate de ansamblurile de muzică contemporană – Ensemble Ars Nova (Pierre Roullier), Ars Nova (Philippe Nahon), Ensemble InterContemporain (Jonathan Nott), Ensemble TM+ (Laurent Cuniot), Ensemble Modern (Kasper de Roo/Franck Ollu), Nuova Consonanza (Renato Rivolta) – și de orchestre simfonice din Franța, Europa, dar și din China, Japonia și America Latină.

Lucrările sale simfonice au fost dirijate de Arie van Beek, Fabrice Bollon, Lionel Bringuier, Jean-Claude Casadesus, Jean-Paul Dessy, Jean Deroyer, Jonas Ehrler, Daniel Kawka, Nicolas Krüger, Ulrich Kern, Mihhail Gerts, Grant Llewellyn, Susanna Mälkki, Diego Masson, Dominique My, Claire Levacher, Jonathan Nott, Franck Ollu, Ondrej Olos, Luca Pfaff, Aurelian-Octav Popa, Kasper de Roo, Pascal Rophé, Peter Rundel, Leszek Sojka, François-Xavier Roth, Hubert Soudan, Michael Stern, Léo Warynski, Zhang Yi.