For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser CAPELA DE STAT DIN DRESDA | George Enescu Festival

CAPELA DE STAT DIN DRESDA

Înființată de Prințul Elector Moritz al Saxoniei în anul 1548, Capela de Stat Dresden este una dintre cele mai vechi orchestre din lume, cu o tradiție îndelungată. De-a lungul istoriei sale, mulți dirijori consacrați și instrumentiști de talie internațională și-au lăsat amprenta asupra acestei orchestre înființate inițial pentru curtea princiară. Dintre directorii anteriori, îi amintim pe Heinrich Schütz, Johann Adolf Hasse, Carl Maria von Weber și Richard Wagner, care a numit ansamblul „harpa sa miraculoasă”. Lista dirijorilor de seamă din ultimii 100 de ani îi include pe Ernst von Schuch, Fritz Reiner, Fritz Busch, Karl Böhm, Joseph Keilberth, Rudolf Kempe, Otmar Suitner, Kurt Sanderling, Herbert Blomstedt și Giuseppe Sinopoli. Orchestra a fost condusă de către Bernard Haitink în perioada 2002-2004 și, mai recent, de Fabio Luisi în perioada 2007-2010. Începând cu stagiunea 2012/2013, dirijorul principal al orchestrei este Christian Thielemann. În luna mai 2016, fostul dirijor principal Herbert Blomstedt a primit titlul de dirijor laureat. Singura persoană care a mai deținut acest titlu în trecut a fost Sir Colin Davis, începând cu anul 1990 și până la moartea sa în aprilie 2013. MyungWhun Chung este dirijor invitat principal începând cu stagiunea 2012/2013. Richard Strauss și Capela de Stat au avut o legătură strânsă timp de peste șaizeci de ani. Nouă dintre operele compozitorului au avut premierele la Dresda, inclusiv, Salome, Elektra și Der Rosenkavalier, în timp ce Simfonia alpină a lui Strauss a fost dedicată acestei orchestre. Nenumărați alți compozitori celebri au scris lucrări care fie au fost dedicate orchestrei, fie au fost interpretate pentru prima dată la Dresda. În anul 2007, Capela de Stat și-a reafirmat această tradiție, introducând postul anual de „Capell‑Compositeur”.

După Hans Werner Henze, Sofia Gubaidulina, Wolfgang Rihm, György Kurtág și Arvo Pärt, compozitorul maghiar Peter Eötvös va deține acest titlu în stagiunea 2018/2019. În funcția de „Capell-Virtuos”, Capela de Stat îl va primi pe excepționalul violonist Frank Peter Zimmermann. Sediul Capela de Stat este Semperoper, unde interpretează circa 250 opere și balete în fiecare stagiune. În plus, ansamblul mai prezintă 50 de concerte simfonice și de cameră la sediul operei, și participă la diverse evenimente muzicale la Frauenkirche în Dresda. Una dintre cele mai celebrate și populare orchestre simfonice din lume, Capela de Stat călătorește frecvent pentru a urca pe cele mai importante scene internaționale ale muzicii clasice. Începând cu anul 2013, Capela de Stat Dresden este orchestra rezidentă a Festivalului de Paște de la Salzburg, al cărui director artistic este nimeni altul decât Christian Thielemann. Capela de Stat desfășoară, de asemenea, activități valoroase prin care sprijină regiunea locală: începând cu luna octombrie 2008, este orchestra-sponsor a asociației Meetingpoint Music Messiaen (înființată la 15 ianuarie 2015) din Görlitz-Zgorzelec, iar în septembrie 2010, orchestra a ajutat la înființarea Festivalului Internațional Șostakovici din Gohrisch (Elveția Saxonă), care este singurul astfel de eveniment anual dedicat muzicii și vieții lui Dmitri Șostakovici. La o ceremonie din Bruxelles din anul 2007, Capela de Stat Dresden a devenit prima – și deocamdată singura – orchestră din lume care a obținut Premiul European pentru conservarea moștenirii muzicale a lumii.