For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser CHRISTOPHE ROUSSET | George Enescu Festival

CHRISTOPHE ROUSSET

Este fondatorul ansamblului Les Talens Lyriques. Clavecinistul Christophe Rousset este un interpret și dirijor internațional recunoscut, fiind inspirat de pasiunea pentru operă și pentru revalorizarea muzicii europene.

A studiat clavecinul cu Huguette Dreyfus la Schola Cantorum din Paris, iar apoi cu Bob van Asperen la Royal Conservatory of The Hague (câștigând râvnitul premiu I la Seventh Bruges International Harpsichord Competition la vârsta de douăzeci și doi de ani). În 1991 fondează propriul său ansamblu muzical, Les Talens Lyriques, fapt ce i-a permis să aprofundeze bogăția și diversitatea repertoriului baroc, clasic și preromantic.

Christophe Rousset este invitat să concerteze alături de Les Talens Lyriques în toată Europa (Opéra National de Paris, Opéra Comique, Théâtre des Champs-Élysées, Philharmonie de Paris, Opéra Royal de Versailles, Dutch National Opera, Amsterdam Concertgebouw, Lausanne Opéra, Teatro Real Madrid, Vienna Staatsoper și Theater an der Wien, Théâtre Royal de La Monnaie and Bozar în Bruxelle, London’s Wigmore Hall și Barbican Centre, etc.), dar și în Mexic, Noua Zeelandă, Canada, Statele Unite, etc.

Concomitent, el își continuă cariera de clavecinist,și interpretează și înregistrează muzică pentru clavecin folosind cele mai bune instrumente de epocă. Înregistrările sale din repertoriul muzicii pentru clavecin sunt private ca punct de referință: Louis și François Couperin, Rameau, D’Anglebert, Royer, Duphly, Forqueray, Balbastre și Scarlatti, dar și cele de J. S. Bach (Partitele, Variațiunile Goldberg, Concertele pentru clavecin, suitele engleze, suitele franceze, Klavierbüchlein für Wilhelm Friedemann, Clavecinul bine temperat).

Activitatea profesorală e extrem de importantă pentru Christophe Rousset, care organizează multe master class-uri (Paris Conservatoire CNSM, Ambronay, Fondation Royaumont, Operastudio Vlaanderen-Ghent, OFJ Baroque, Junge Deutsche Philharmonie-Berlin, Accademia Chigiana-Siena, Amici della Musica in Florence, Britten-Pears Orchestra at Snape Maltings), și împreună cu membrii ansamblului Les Talens Lyriques,apropie de muzică elevi din Paris și Île-de-France, prin niște programe dedicate tinerilor.

Christophe Rousset este deseori invitat să dirijeze la Liceu Barcelona, San Carlo Naples, La Scala Milan, Opéra Royal de Wallonie, London’s Royal Opera House, Orquestra Nacional de España, Hong Kong Philharmonic, Orchestre du Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, Orchestra of the Age of Enlightenment, etc.

Este, de asemenea, activ și în domeniul cercetării, semnând ediții critice, publicații și monografii dedicate lui Jean-Philippe Rameau și lui François Couperin (Actes Sud, 2007, volum reeditat în 2016).

În L’impression que l’instrument chante, de Camille de Rijck, Christophe Rousset vorbește despre deschiderile muzicii. (Éditions de la Cité de la Musique − Philharmonie de Paris (La rue musicale – Entretiens).

Christophe Rousset este Cavaler al Legiunii de Onoare din Franța. De asemenea, i s-a conferit  Ordinul Arte și Litere în grad de Comandor și Ordinul Național de Merit în grad de Cavaler.