For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Clarificări cu privire la rolul Institutului Cultural Român în deschiderea stagiunii London Philharmonic Orchestra cu opera „Oedipe” de George Enescu, în variantă de concert, în 2017 – George Enescu Festival

Clarificări cu privire la rolul Institutului Cultural Român în deschiderea stagiunii London Philharmonic Orchestra cu opera „Oedipe” de George Enescu, în variantă de concert, în 2017

ARTEXIM, în calitate de organizator al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, își exprimă surprinderea față de declarația doamnei Liliana Țuroiu, director al Institutului Cultural Român, conform căreia deschiderea stagiunii London Philharmonic Orchestra cu opera „Oedipe” de George Enescu, în variantă de concert, în 2017, a fost unul dintre evenimentele cheie din ultimii doi ani pentru ICR. Declarația a apărut pe 4 iulie 2019 într-un comunicat emis de institut care poate fi accesat pe site-ul ICR.

Opera Oedipe, lucrare de referință a compozitorului, a deschis Festivalul Internațional George Enescu 2017 cu London Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, la 81 de ani de la premiera franceză, la 59 de ani de la premiera românească și la 136 de ani de la nașterea lui George Enescu. La propunerea directorului artistic al Festivalului, Vladimir Jurowski, versiunea concertantă a operei lui Enescu a deschis mai apoi sezonul 2017-2018 al London Philharmonic Orchestra, la finalul lunii septembrie 2017.

Dorim să menționăm că ARTEXIM a asigurat toate costurile de logistică, producție și onorarii pentru realizarea operei în concert, precum și costurile de transport, cazare și onorarii pentru Corul Filarmonicii George Enescu din București.

Mai mult, conform declarației directorului ARTEXIM, Mihai Constantinescu, ICR a refuzat în primă instanță prezența reprezentatului Festivalului în dezbaterea organizată pe 21 septembrie 2017 la sediu ICR. Ulterior, datorită intervenției directorului London Philharmonic Orchestra, un reprezentant Artexim a făcut parte din prezidiul evenimentului.  

În aceste condiții, dorim să precizăm că Institutul Cultural Român nu a avut un rol major în organizarea acestui eveniment, după cum reiese din comunicatul menționat mai sus.