Poema română este prima piesă orchestrală compusă de George Enescu, în 1897, când abia absolvise conservatoarele din Viena și Paris. Chiar dacă avea doar 16 ani când a scris-o, lucrarea este o realizare considerabilă, întrucât Enescu avea încă de atunci o înțelegere substanțială a orchestrei. Până la acel moment, marele muzician compusese deja trei dintre cele patru Simfonii de şcoală pentru orchestră, un Concert pentru vioară, o Baladă pentru vioară și orchestră, o Uvertură tragică, precum și o Fantezie pentru pian și orchestră, și – mai mult de atât – avea experiența de a cânta într-o orchestră și ca solist.

Premiera Poemei române a avut loc la Paris, în ianuarie 1898, sub bagheta lui Edouard Collonne. Enescu însuși a dirijat prima reprezentație la București, în martie 1899. Lucrarea a fost dedicată reginei Elisabeta a României. Între anii 1948 și 1989 această piesă nu a mai fost interpretată pe scena românească din motive politice, întrucât Poema se încheie cu acordurile Imnului Regal (Trăiască Regele), imnul național al României între 1884 și 1948. A fost inclusă într-un concert al Filarmonicii din București abia în 1990.

Poema română a fost interpretat pentru prima dată la Festivalul Internațional George Enescu în cadrul ediției din 2017, la Ateneul Român, de orchestra franceză Les Siècles și Corul Regal, sub bagheta maestrului François-Xavier Roth.

O nouă interpretare a acestei piese va avea loc la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, în 2021.

Ediția Jubileu se va desfășura în perioada 28 august – 26 septembrie, cu un program extrem de ambițios și participarea unui numar impresionant de artiști și orchestre de prestigiu internațional. În 2021 ne vom bucura și de finalele și recitalurile speciale ale Concursului Enescu 2020, organizate în luna mai la Ateneul Român, la București.