Ediția 2018 a Concursului Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 1-23 septembrie, la Universitatea Națională de Muzică București și la Ateneul Român din București. În total, 270 de tineri muzicieni din 39 de țări intră în competiție la această ediție. Programul Concursului include șase recitaluri extraordinare, precum și concerte cu orchestră – finalele pe secțiuni (Violoncel, Vioară, Pian), defășurate alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, unde trei dintre cei mai buni tineri muzicieni selectați de juriul de specialitate vor interpreta câte un concert integral, iar la finalul serii se va desemna câștigătorul competiției. În etapele I, a II-a și în cadrul Semifinalelor poate fi urmărită pas cu pas evoluția tinerilor muzicieni înscriși în Concurs, aceștia prezentând în fața juriului de specialitate și a publicului un număr vast de lucrări sub formă de recitaluri.  Programul complet al Concursului este disponibil la acest link.

ACREDITAREA PRESEI:

 

La ediția 2018, Concursul Enescu inaugurează procedura de acreditare online a jurnaliștilor.

 

Acreditarea se va face în baza completării unui formular online pe site-ul Concursului și Festivalului, www.festivalenescu.ro, în următorii pași:

 

 

 1. Se intră pe link-ul de acces pentru înregistrare, protejat cu parola „acreditare“.

 

 1. Se completează câmpurile cu informațiile solicitate. Se citesc Termenii și Condițiile și se bifează caseta aferentă.

 

 1. După completarea informațiilor, fiecare jurnalist primește un mesaj de confirmare a înregistrării informațiilor.

 

 1. La încheierea procesului de acreditare, în baza unei proceduri de verificare, jurnaliștii primesc pe email confirmarea acreditării.

 

 1. Acreditarea este emisă de operatorul EVENTIM sub forma unui talon cu cod unic de bare, care va fi livrat pe mailul jurnalistului la adresa înregistrată de acesta în site.

 

Termenul final pentru înregistrarea online a datelor de acreditare este 27 august 2018.

 

Pentru entitățile media, limita maximă per redacție este de două acreditări, în timp ce pentru jurnaliștii de specialitate și bloggeri –  limita este de o acreditare.

 

Acreditările nu sunt nominale, astfel încât acestea pot fi transmisibile in cadrul redacției. În același timp, codul unic de înregistrare al acreditării nu permite înregistrarea peste numărul alocat per publicație/jurnalist, și nici înstrăinarea acreditării către terți din afara redacției.

 

Acreditările permit accesul jurnaliștilor în sala de concert, însă acestea nu au locuri alocate.

 

Baza de date se află în proces constant de construcție. Astfel, în cazul în care un jurnalist primește mesajul că nu se regăsește în baza de date deja existentă în sistemul  site-ului, este rugat să trimită un email cu datele sale de identificare, precum și cu publicația de care aparține sau cu care colaborează, pe adresele [email protected] și [email protected] pentru a fi introdus în sistem și a putea urma ulterior pașii din procedura mai sus menționată.

 

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:

 

 1. ACCES LA INFORMAȚII – Pe perioada Concursului, vor avea loc și evenimente conexe – lansări de CD-uri, sesiuni de autografe. Jurnaliștii sunt invitați să se informeze în legătură cu toate evenimentele din comunicatele de presă, precum și de pe site-ul www.festivalenescu.ro.

 

 1. ACCES LA EVENIMENTE – Accesul reprezentanților media în sala de concert se va face exclusiv pe baza acreditărilor. Având în vedere numărul limitat de locuri, organizatorii își rezervă dreptul de a stabili ca la unele concerte să participe un singur reporter + un om de imagine.

 

 1. ACCES LA IMAGINI VIDEO – Televiziunea Română are dreptul exclusiv de a înregistra recitalurile și concertele din cadrul Concursului. Celelalte televiziuni au dreptul să preia imagini de la TVR, sau să filmeze timp de maxim 3 minute la începutul  sau la finalul recitalurilor și concertelor din cadrul Concursului Enescu 2018. Pentru o bună desfășurare a actului artistic, filmarea se va face în spatele sălii de concert și exclusiv în baza acreditării de presă oferite de organizatori sau, în cazul unei situații artistice specifice, doar cu acordul organizatorilor. La toate celelalte evenimente organizate în cadrul Concursului (conferințe, lansări, deschideri, activități culturale etc.) accesul este liber. Recitalurile și concertele vor fi transmise în live streaming pe site-ul www.festivalenescu.ro.

 

 1. ACCES LA IMAGINI FOTO – Fotografii sunt bineveniți la toate evenimentele Concursului Enescu 2018. Fotografierea se face timp de maxim 3 minute, la începutul și la finalul fiecărui recital și concert. Pentru o bună desfășurare a actului artistic, fotografierea se va face din spatele sălii de concert și exclusiv în baza acreditării de presă oferite de organizatori sau, în cazul unei situații artistice specifice, cu acordul organizatorilor.

 

Fotografii oficiali ai Concursului Enescu 2018 vor pune la dispoziția presei o serie de imagini în timp real de la evenimentele din cadrul Concursului pe un server creat special pe site-ul www.festivalenescu.ro. De asemenea, la solicitarea presei, organizatorii pot oferi gratis imagini din arhivele artiștilor sau din arhiva Concursului.

 

La toate celelalte evenimente organizate în cadrul Concursului (conferințe, lansări, activități culturale etc.) accesul este liber.

 

Publicațiile sunt rugate să respecte regulile de creditare în utilizarea fotografiilor realizate de fotografii oficiali ai Concursului Enescu.

 

 1. RETRAGEREA ACREDITĂRILOR – Organizatorii își rezervă dreptul de a retrage acreditările pentru nerespectarea regulilor în sălile de concert, precum și de a introduce reguli noi, în situații excepționale. Concursul George Enescu este recunoscut la nivel internațional, fiind membru al World Federation of International Competitions și trebuie să respecte regulile de organizare care să permită alinierea la standardele forurilor de profil.
 2. SOLICITĂRI DE INTERVIURI – Jurnaliștii sunt rugați să facă demersuri din timp pentru realizarea de interviuri, la adresele de email [email protected] și [email protected]

Solicitările vor fi transmise artiștilor, care vor decide în funcție de agenda proprie dacă le oferă sau nu. Având în vedere timpul restrâns pe care o bună parte din artiști îl petrec în România, cu ocazia Concursului George Enescu, este posibil ca unele solicitări de interviuri să nu fie onorate.