Înainte de a sosi

Vestimentația

Se spune că bunele maniere la concertele clasice sunt în tranziție. Desigur, ce nu e în tranziție? Ceea ce nu se schimbă, însă, sunt miile de ore pe care artiștii le-au devotat de-a lungul anilor rafinării lucrărilor pe care vi le vor prezenta. O ținută pe care ați alege-o pentru o cină elegantă, un interviu de angajare, o întâlnire de afaceri sau un spectacol de teatru ar fi potrivită pentru a vă arăta respectul față de munca și devotamentul artiștilor.

 

La anumite ocazii, cum ar fi o seară de deschidere, poate fi necesară o ținută formală sau semiformală. Copiii e frumos să poarte cămașă și pantaloni lungi sau rochii. De asemenea, e recomandat să alegeți parfumuri delicate. Dacă purtați pălărie, nu uitați să o scoateți în timpul concertului, pentru a le permite și celorlalți să vadă scena.

 

Copiii

Unele săli nu lasă copiii (mici) înăuntru, așa că e recomandat să aflați din timp care este politica locației. La Festivalul Enescu, un copil de șapte ani este binevenit la concertele din sală, mai ales dacă a mai fost expus la muzică clasică. Nu există limită de vârstă în cazul evenimentelor în aer liber. Vă rugăm să lăsați jucăriile zgomotoase acasă.

Dacă, în pofida celor mai bune intenții, un copil își pierde răbdarea, cel mai bine este să îl însoțiți afară cât mai devreme, deranjând cât mai puțin.

 

Examinarea prealabilă a selecției din program

Dacă puteți afla dinainte care va fi repertoriul, poate fi util să ascultați lucrările (poate reușiți să găsiți un CD cu înregistrarea acestora). Internetul este de mare ajutor.

La sosire și după aceea

 

Desene de Dan Perjovschi.