La plecare

Goana către parcare (marele premiu al concertului)

Cele câteva minute câștigate dacă plecați mai devreme (în timp ce artistul este aplaudat) chiar compensează acel bis minunat pe care îl puteți pierde sau merită să îi deranjați pe ceilalți spectatori trecând prin fața lor? Este considerat nepoliticos să plecăm înainte de sfârșitul concertului, iar concertul se încheie abia după ce artistul a ieșit ultima dată la rampă.

Întâlnirea artiștilor

După concerte, mulți artiști acceptă să întâlnească publicul, să dea autografe și să stea de vorbă. Unor membri ai orchestrelor și ansamblurilor camerale chiar le place să audă părerile spectatorilor. Chiar și unii dintre cei mai cunoscuți dirijori, soliști și instrumentiști își pot face timp pentru a se întâlni cu publicul.

Sigur că nu toți muzicienii sunt dispuși să întâlnească publicul, iar uneori un alt angajament îi împiedică pe artiști să rămână după concert. Fie că muzicienii sunt sau nu celebri, aceasta poate fi ocazia dumneavoastră de a-i spune unui solist sau unui compozitor în ce mod v-a atins muzica sa.

Unii muzicieni dau autografe în holul sălii în pauză sau după concert; alții pot fi găsiți în culise. Întrebați un plasator unde puteți întâlni muzicienii sau căutați intrarea artiștilor. Puteți fi nevoiți să așteptați o vreme, dar emoția întâlnirii artiștilor merită. Cu toate acestea, dacă vi se spune că nu puteți întâlni artiștii, vă rugăm să respectați acest lucru.

O seară de concert le oferă spectatorilor ocazia de a trăi forța și pasiunea muzicii clasice interpretate „pe viu”. Este o ocazie care ne îmbogățește și de care ar trebui cu toții să ne bucurăm măcar din când în când. Pregătiți-vă sufletul și mintea pentru o aventură minunată și bucurați-vă de timpul petrecut în compania muzicii de calitate!

 

 

Desene de Dan Perjovschi.