For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Constantin Borodin | George Enescu Festival

Născut la Chișinău, Republica Moldova, Constantin Borodin a început să cânte la violoncel la vârsta de 6 ani sub îndrumarea lui V. Komissarova și B. Savici, în orașul natal. După absolvirea liceului, Constantin s-a mutat la București și și-a început studiile la profesorul Marin Cazacu. Borodin a participat activ la cursuri de maiestrie susținute de profesori și muzicieni renumiți precum: Gautier Capucon, Valentin Raduțiu, Cătălin Ilea, Reinhardt Latzko, Stefan Popov, Miklos Perenyi, etc. În octombrie 2019 a fost selectat ca participant activ la The Cello Akademie Rutesheim, pentru a lucra cu prof. Sebastian Klinger. De asemenea, a participat la cursuri de maiestrie pentru muzică de cameră, sustinute de „Sonoro”, „ISA” și „ECMA”.

Împreună cu pianista Daria Tudor, a susținut recitaluri la București, Rutesheim, Strasbourg și Berlin; au fost invitați să cânte impreuna la radio rbbKultur din Berlin și au câștigat și premiul I și premiul special al Ambasadei Franței la București la Concursul „Mihail Jora”, desfășurat la București.

Constantin Borodin este câștigător al mai multor concursuri naționale (Mihail Jora, Alexandru Moroșanu, Paul Constantinescu, etc., in perioada 2013 – 2018) și al mai multor concursuri internaționale, mentionand premiul II la Concursul de muzică de cameră „M ist fur Mozart” la Cluj, in 2016 și premiul III la „ Domenico Gabrielli Competition” la Berlin, 2021. A susținut concerte solo cu Alt-Hastedter Kammerorchester Bremen, Orchestra de Camera a Radio România, Orchestra Națională de Tineret din Moldova, Filarmonica Dinu Lipatti, Filarmonica Ion Dumitrescu. De asemenea, a susținut concerte solo în Sala Mare a Ateneului Român din Bucuresti, în Riga și în orașul său natal, Chișinău.

Constantin este membru al Orchestrei Naționale Române atât ca instrumentist tutti, cât și ca șef de partidă violoncel. A mai colaborat cu Brandenburgisches Orchester Eberswalde, Geringas Chamber Orchestra și Potsdam Kammerakademie. A primit bursă de 3 ani de la Fundația Regală „Principesa Margareta a Romaniei”. Între 2016-2017, a studiat cu Judith Ermert la Conservatorul Regal din Gent, Belgia (cu o bursă Erasmus). Între 2018-2019,  a studiat cu K. Heidrich la UdK Berlin (tot cu o bursă Erasmus). Bursier la Paul Hindemith Gesellshaft din Berlin, Bursier la Deutschlandstipendium. Începând din noiembrie 2020, Constantin Borodin este studentul lui Konstantin Heidrich, la Universitat der Kunste Berlin.

PROGRAM

ETAPĂ ONLINE
Piatti Capriciul op. 25 nr. 2
Bach Suita nr. 3 în do major pentru violoncel solo BWV 1009
Haydn Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră Hob. VIIb/1
Schubert Sonata în la minor pentru arpeggione și pian D. 821 – versiune pentru violoncel și pian (partea I)
Debussy Sonata în re minor pentru violoncel și pian L. 135
Hindemith Sonata pentru violoncel solo op. 25 nr. 3

SEMIFINALĂ
Enescu Sonata nr. 2 în do major pentru violoncel și pian op. 26
Șostakovici Sonata în re minor pentru violoncel și pian op. 40
Davidov At the Fountain op. 20 nr. 2

FINALĂ
Dvořák Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104