For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Copilăria, începutul zborului muzical | George Enescu Festival
1496239998430|5N9F3Zdw|stiati_ca_george_enescu-950x1140|1496239998430|khatia_buniatishvili_21

Copilăria, începutul zborului muzical

“Un copil trăieşte interior, magic, în lumea zânelor, a ființelor fabuloase, pentru că această lume îl smulge din banalitatea de fiecare zi. Aş putea spune că am cunoscut încă din copilărie evadarea în miraculos prin mijlocirea sunetului”, mărturisea George Enescu.

Text de Mădălina Mărgăritescu

Plăcerea de a utiliza sunetul pentru a pătrunde într-o lume creată de imaginație s-a sălăşluit şi în sufletele pianiştilor Khatia Buniatishvili şi Lang Lang. Atât George Enescu, cât şi Katia Buniatishvili ori Lang Lang au fost ghidați în zborul muzical tocmai de cea mai dragă persoană din viața lor, mama. Cu toate că se întâmpla să fie doar pasionate de sunete ori cum zicea Enescu “sensibile la muzică” cele trei mame le-au fost cei mai buni îndrumători spre lumea muzicală care va deveni o prelungire a ființei lor. Fiind al optulea copil, şapte frați de dinaintea lui muriseră, Enescu susținea că a fost “îngrijit cu idolatrie până la o vârstă înaintată” de cea care i-a dat naştere şi moştenise de la aceasta o sensibilitate pe care a revărsat-o în compozițiile muzicale.

Lang Lang este familiarizat cu muzica încă din pântecele mamei deoarece lui Zhou Xiluan îi făcea plăcere să cânte la pian în perioada sarcinii. Şi-ar fi dorit să fie dansatoare însă a fost una dintre persoanele care şi-au sacrificat visurile din cauza revoluției culturale din China. În variate interviuri pianistul chinez afirmă că, în copilărie, a existat o anumită presiune venită dinspre părinții (în mod special de la tată) care şi-au văzut dorințele artistice spulberate de sistemul politic din China însă muzicianul nu a simțit-o la vremea respectivă.

Atât Lang Lang cât şi Khatia Buniatishvili vor începe studiul pianului de la vârsta de 3 ani.

Pe eleganta pianistă georgiană Khatia Buniatishvili, mama sa, pe nume Nathalia, programator informatic, o va iniția în tainele muzicii.

Doar urmărindu-şi părinții cum interpretează Enescu a învățat să cânte singur la vioară şi pian, iar notele, fără să le cunoască, le desena din carte de chitară a mamei. Copilăria a fost perioada în care Enescu a împărțit pasiunea pentru sunete cu cea pentru culoare, la 6 ani realiza portrete şi peisaje, iar Buniatishvili îmbina muzica cu lectura, Cehov, Mann şi Dostoievski se afla în topul preferințelor sale. Muzica renumiților compozitor se trăia altfel în copilărie.

 George Enescu era impresionat în mod special de “acordurile grave şi bucuriile întunecate”, fiind “copleşit”, pe la vârsta de 6, 7 ani, de “Wagner cu muzica lui severă, gravă”.

 

Dacă pianistei Khatia Buniatishvili îi plăcea să asculte Recviemul lui Mozart, Lang Lang îl considera pe Mozart puțin mai greu, iar Beethoven era extrem de dificil pentru el. În schimb muzica lui Chopin i se părea foarte uşoară, cea a lui Lizst uşoară, iar pe Ceaikovski îl vedea minunat. Spre deosebire de Enescu care pleacă, la 7 ani, cu mama, să studieze la Viena, pianistul Lang Lang este însoțit, la Beijing, numai de tatăl său. Avea 8 ani când şi-a părăsit oraşul natal, Shenyang, pentru a-şi continua lecțiile muzicale. Mama pianistului îşi aduce aminte că despărțirea a fost grea pentru amândoi însă era necesară pentru ca Lang Lang să-şi îndeplinească visul, întrucât ştii că acesta este parcursul când începi să cânți la un instrument. Pe de altă parte solitudinea muzicianului este sugerată metaforic de culoarea pianului, Khatia Buniatishivili susține că este “cel mai negru dintre instrumente”.

Să-ți placă ceea ce faci, adică să iubeşti întregul ansamblu al vieții artistice pentru a păstra creativitatea este foarte important pentru Buniatishvili. În 1909, mama lui George Enescu, “o nobilă femeie” cum a numit-o compozitorul, se stinge din viața. Dispariția mamei, cea care a fost totul pentru Enescu, a lăsat în sufletul muzicianului o profundă tristețe. Pianista georgiană se bucură şi acum de sugestiile mamei care o consiliază în tot ceea ce înseamnă imaginea ei ca artist. Albumul Motherland (2015) reprezintă un omagiu pe care Khatia Bunitishivili îl aduce mamei.

Deseori Lang Lang călătoreşte alături de mama lui şi este încântat de atenția pe care aceasta i-o acordă.

Pentru aceşti extraordinari muzicieni amintirile copilăriei întipărite în memorie au fost ori sunt traduse în limbajul muzical. În trei țări, România, Georgia, China, din colțuri diferite ale lumii şi-au începutul zborul muzical, George Enescu, Katia Buniatishvili, Lang Lang, unii dintre cei mai fini cunoscători “a unei limbi care vorbeşte tuturor inimilor şi care este cea mai bună mediatoare dintre oameni”, cum frumos era definită muzica de George Enescu.