For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Corul Radio Berlin – George Enescu Festival

Corul Radio Berlin

Cu un număr aproximativ de 60 de concerte per stagiune și invitații internaționale – dintre care amintim o rezidență apreciată la White Light Festival la Lincoln Center din New York în anul 2016, precum și o oprire la Festivalul din Adelaide în 2018 – Rundfunkchor Berlin este unul dintre ansamblurile corale excelente ale lumii. Trei Premii Grammy* marchează succesul ansamblului. Varietatea excepțională a repertoriului său, un sunet cald și inconfundabil, cu nuanțe bogate, precizia absolută și bucuria experimentării contribuie la alegerea corului ca partener al unor orchestre internaționale și dirijori precum Sir Simon Rattle, Kirill Petrenko, Christian Thielemann sau Yannick Nézet-Séguin. Corul este partenerul permanent al Berliner Philharmoniker, precum și al Deutsches Symphonie-Orchester și Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin.

Seria de proiecte experimentale ale Rundfunkchor Berlin a atras atenția la nivel internațional. În colaborare cu artiști din diverse discipline, corul descompune formația clasică de concert și adoptă noi moduri ale muzicii corale pentru un public nou. Versiunea scenică interactivă a lucrării lui Brahms, Ein deutsches Requiem, pusă în scenă de Jochen Sandig și echipa Sasha Waltz & Guests – „Recviemul uman” – a devenit un reper în repertoriul experimental al corului. După ce a fost invitată la New York, Hong Kong, Paris, Bruxelles, Atena și Adelaide, producția va călători la Istanbul în luna iunie 2019. Pentru cel mai recent proiect, „LUTHER dansând cu zeii”, corul a colaborat cu regizorul Robert Wilson în octombrie 2017 și a reflectat asupra impactului lui Luther în arte, într-un concert extraordinar cu muzică de Bach, Nystedt și Reich.

Prin activitățile sale anuale pentru diferite grupuri-țintă – marele Sing-along Concert de la Berlin Philharmonie, Festivalul Culturilor Corale pentru coruri internaționale și Liederbörse (Schimb de cântece) pentru copii și tineri – Rundfunkchor Berlin invită oamenii de toate vârstele și din toate categoriile sociale să pătrundă în lumea muzicii corale profesionale. Programul său educațional pe termen lung, SING!, încurajează orele de canto în școlile primare din Berlin. Cu Academia și Școala pentru tineri cântăreți profesioniști, precum și cu Masterclass-ul Internațional de la Berlin pentru tineri dirijori corali înalt calificați, Rundfunkchor Berlin vine în sprijinul generației următoare.

Înființat în anul 1925, corul și-a sărbătorit a 90-a aniversare în anul 2015. Încă de la înființarea sa, ansamblul a fost format de dirijori dintre care îi amintim pe Helmut Koch, Dietrich Knothe, Robin Gritton și Simon Halsey. Începând cu stagiunea 2015/16, Gijs Leenaars a preluat rolul de dirijor principal și director artistic al Rundfunkchor Berlin. Simon Halsey a fost numit dirijor laureat și își va păstra legăturile cu corul venind frecvent ca dirijor invitat. Rundfunkchor Berlin este un ansamblu al Rundfunk Orchester und Chöre GmbH Berlin (asociați: Deutschlandradio, Republica Federală Germania, Landul Berlin și Radio Berlin‑Brandenburg).