For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Cvartetul Belcea – George Enescu Festival
Belcea-RonaldKnapp2

Cvartetul Belcea

Corina Belcea (Vioară)

Axel Schacher (Vioară)

Krzysztof Chorzelski (Violă)

Antoine Lederlin (Violoncel)

Ce scrie Cvartetul Belcea în prefața înregistrării sale a tuturor Cvartetelor de coarde ale lui Beethoven poate fi de asemenea descris drept crezul său artistic. Acești muzicieni nu sunt limitați de granițele tradiționale. Este poate însuși faptul trecuturilor culturale diverse ale lor care stă în spatele stilului lor dinamic și liber interpretative. Fondat la Royal College of Music din Londra în 1994, cvartetul își are sediul în Marea Britanie. Totuși, violonista din România, Corina Belcea, și violistul polonez Krzysztof Chorzelski, cei doi membri fondatori, aduc o foarte diferită origine ansamblului, în timp ce se inspiră din cele mai bune tradiții ale cântatului într-un cvartet de coarde primite de la mentorii cvartetului: membrii Cvartetelor Alban Berg și Amadeus. Acest spectru este extins de muzicienii francezi Axel Schacher (vioară) și Antoine Lederlin (violoncel). Cvartetul Belcea își amestecă influențele diverse într-o limbă muzicală comună.

Ceea ce pare a fi impulsul predominant ce conduce această muzică este tânjirea omului după libertate, dorința nestinsă să-și extindă limitele și să afle adevărul despre el însuși în acest proces.

Această diversitate este reflectată în repertoriul Cvartetului Belcea. Premiere mondiale regulate – între ele cvartetul pentru coarde al lui Mark-Anthony Turnage, „Twisted Blues with Twisted Ballad”, în 2010 – merg mână în mână cu profunda sa conexiune cu marile lucrări ale perioadelor clasică și romantic. Abordarea deschisă a muzicii de către cvartet îi permite invariabil să își găsească propriile interpretări unice, elegante și rafinate ale repertoriului principal pentru cvartet de coarde. Cvartetul concertează regulat cu mare succes în săli de concert din întreaga lume: între ele Concertgebouw în Amsterdam, Palais des Beaux-Arts în Bruxelles și Carnegie Hall în New York. Cvartetul apare de asemenea regulat la Festivalurile Salzburg, Aldeburgh și Edinburgh precum și la Schubertiade Schwarzenberg. Partenerii cvartetului îi includ pe Piotr Anderszewski, Martin Fröst, Valentin Erben, Ian Bostridge și Matthias Goerne.

Cvartetul Belcea împarte rezidența la Vienna Konzerthaus cu Cvartetul Artemis din 2010. Este de asemenea Cvartet în rezidență la Guildhall School of Music and Drama în Londra. Muzicienii au creat recent propriul lor fond fiduciar, Belcea Quartet Trust, ale cărui obiective principale sunt să susțină și inspire cvartetele tinere de coarde prin serii de sesiuni intensive de mentorat organizate în funcție de nevoile fiecărui ansamblu selectat, precum și să susțină comandarea de noi lucrări de la principalii compozitori de astăzi pentru a fi interpretate în premieră de către cvartet în viitor.

Cvartetul Belcea are o discografie impresionantă. În timpul asocierii sale pe termen lung cu EMI Classics, cvartetul a înregistrat cvartetele complete ale lui Britten și Bartók, precum și lucrări de Schubert, Brahms, Mozart, Debussy, Ravel și Dutilleux, între alții. În 2012 și 2013, cvartetul a înregistrat live cvartetele complete ale lui Beethoven quartets în Studioul Benjamin Britten din Snape, Anglia. Această înregistrare a fost lansată de ZigZag Territoires, noua casă de discuri a cvartetului. Precum predecesorii săi, acest CD a fost întâmpinat cu aprecierea criticilor: a fost distins (cu premii precum ECHO Klassik Award.

Interpretările Cvartetului Belcea ale cvartetelor de coarde complete ale lui Beethoven la Vienna Konzerthaus au fost filmate în mai 2012. Au fost difuzate pe Mezzo TV și vor fi lansate în curând pe DVD și Blue Ray, unde vor fi însoțite de documentarul lui Jean-Claude Mocik al întregului proiect, „Looking for Beethoven”. În stagiunea 2013/2014, Cvartetul Belcea și-a continuat angajamentele proeminente în cele mai importante săli de concert ale lumii, cum ar fi Wigmore Hall în Londra, Konzerthaus în Viena și Teatro La Fenice în Veneția. În noiembrie 2013, cvartetul a sărbătorit centenarul Benjamin Britten printr-o serie proprie de concerte în Snape Maltings Concert Hall – casa spiritual a lui Britten – interpretând toate cvartetele lui Britten împreună cu muzică de Shostakovich. 2014 a văzut altă premieră mondială a unei noi lucrări de Mark-Anthony Turnage. Musica secolului 20 – lucrări de Schoenberg, Webern & Berg – va juca un rol important în aniversarea de 20 de ani a cvartetului în toamna lui 2015.