For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Cvartetul Danel | George Enescu Festival
Quator Danel

Marc Danel, Gilles Millet (vioară) – Vlad Bogdanas (violă) – Yovan Markovitch (violoncel)

Cvartetul Danel a fost fondat în 1991 și a ajuns în fruntea scenei muzicale internaționale de atunci, cu concerte importante la nivel mondial și un șir de înregistrări pe CD inovatoare. Cvartetul este renumit pentru interpretările îndrăznețe și concentrate ale ciclurilor de cvartete de coarde de Haydn, Beethoven, Schubert, Shostakovich și Weinberg. Viziunea lor proaspătă și plină de viață asupra repertoriului tradițional al cvartetului le-a adus aprecieri ulterioare din partea publicului și a presei. Cealaltă parte a forței lor constă în colaborarea cu marii compozitori contemporani precum Wolfgang Rihm, Helmut Lachenmann, Sofia Gubaidulina, Pascal Dusapin Jorg Widmann și Bruno Mantovani.

Compozitorii ruși au un loc special în repertoriul Cvartetului Danel. Au interpretat toate cvartetele de coarde de Shostakovich și au înregistrat ciclul complet Fuga Libera în 2005. Acest set de înregistrări a fost reeditat de casa de discuri Alpha și este încă una dintre interpretările de referință ale cvartetelor de Shostakovich. Danel a fost primul cvartet care a înregistrat celălalt mare ciclu de cvartet de coarde din secolul al XX-lea: cele 17 cvartete de Mieczysław Weinberg. Spectacolele lor la Manchester și Utrecht au reprezentat primele interpretări live ale ciclului complet Weinberg la nivel mondial.

Educația este, de asemenea, în centrul activităților Cvartetului Danel. O parte esențială a misiunii lor este de a transmite cunoștințele, experiența lor și moștenirea muzicală pe care au primit-o de la propriii mentori: membri ai cvartetelor Amadeus și Borodin, Fyodor Druzhinin, Pierre Penassou, Walter Levin și Hugh Maguire. Din 2005, Cvartetul Danel este cvartet în rezidență la Universitatea din Manchester, unde continuă o tradiție de mentorat și colaborări cu muzicologi de renume mondial. Din 2015, ei predau, de asemenea, în mod regulat, la Academia Olandeză de Cvartete de Coarde din Amsterdam. Au susținut cursuri la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), Universitatea din Maryland și Skidmore College, la Universitatea Națională de Arte din Taipei, la Conservatorul de Muzică și Dans Lyon, Conservatoarele din Lille și Nisa și la Festivalul de Muzică de Cameră Kuhmo.

Programul actual al cvartetului îi va duce în principalele săli de concert din Bruxelles, Amsterdam, Paris, Londra, Madrid, Viena, Hamburg, Leipzig, Milano, Taipei, Tokyo, New York, Washington, Los Angeles și San Francisco, dar sunt confortabili să concerteze și în locuri intime, mai puțin cunoscute. Cvartetul Danel este oaspete obișnuit la festivaluri precum Ottawa, Kuhmo, Cork, Lofoten, Rosendal, Schleswig-Holstein, Bregenz, Schostakowitsch Tage Gorisch, Luzern Zaubersee, Festivalul Sakharov, Festivalul Richter, Festivalul Enescu, Fayence, Luberon, Montpellier, Folles Journées de Nantes. În sezoanele actuale, Danel va prezenta o serie de cicluri de cvartet în întreaga lume: ciclurile complete Shostakovich și Weinberg la Phillips Collection Washington, Wigmore Hall, Muziekgebouw Amsterdam și TivoliVredenburg Utrecht, Philharmonie de Paris, Elbphilarmonie Hamburg, cicluri complete Beethoven la Ierusalim, Taipei, Lyon, Badenweiler, Manchester și în cele din urmă la Utrecht.

În octombrie 2016, Cvartetul Danel a început o rezidență de 3 ani la Utrecht, constând în concerte, sesiuni de masterclass, prelegeri și colaborări neobișnuite cu alți artiști. Cvartetul este rezident la Wigmore Hall timp de trei ani, începând cu 2019.