For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Dan Atanasiu | George Enescu Festival
Dan-atanasiu-an

Dan Atanasiu

Descris de Kristian Stads Bladet ca „un geniu al pianului… entuziasmul a fost senzațional”, Dan Atanasiu s-a născut la Timișoara și a început să studieze pianul la vârsta de cinci ani. La vârsta de zece ani,  debuta ca solist, cu Orchestra Filarmonicii din Galați și Concertul nr. 8 în do Major KV 246 de Mozart.

Dan Atanasiu a fost solist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din București, între 1980 și 1993. În această perioadă, a concertat pe scenele din țară și în turnee internaționale, în aproape toate țările europene, America de Nord, China și Maroc.

A susținut concerte alături de orchestre de prestigiu, precum Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Madrid, Orchestra Teatrului Scala, Orchestra Simfonică din Montreal, Orchestra Academiei de Muzică Franz Liszt din Budapesta etc.

Printre dirijorii cu care a lucrat se numără Frantz-Paul Decker, Herbert Kegel, Alain Paris, Odon Alonso, Serge Baudo și Gottfried Rabl.

Datorită prestanței sale artistice de înaltă clasă, a fost invitat la festivaluri importante, precum cele din Salzburg, Berlin, Varșovia, Mariánské Lázně, Republica Cehă, Bordeaux, Franța, Menorca, Santander, Spania, „Frédéric Chopin” și Festivalul „George Enescu” de la București.

Este câștigătorul a numeroase premii la mari concursuri internaționale, cum ar fi „Marguerite Long” Paris, Frédéric Chopin Varșovia, „Paloma O’Shea”, Santander, Spania, „Dino Ciani” Milano, Montreal Canada, Bordeaux Franța etc.

A înregistrat pentru Electrecord, Polskie Nagrania, precum și pentru Radio București, Radio Varșovia și Radio France.

Dan Atanasiu a susținut masterclass-uri și cursuri de vară în Menorca și Santander, Spania și Toronto, Canada.

La puțin timp după mutarea în Canada, Dan Atanasiu a fost diagnosticat cu distonie focală, care i-a afectat mâna dreaptă, împiedicându-l să cânte o mare parte din repertoriul de pian. Aceasta i-a limitat activitatea de interpret, ceea ce l-a determinat să se concentreze intens asupra activităților pedagogice.

În ultimii ani, Dan Atanasiu a început să se recupereze și și-a reluat cariera de interpret, cu recitaluri și concerte.

Dan Atanasiu a absolvit Universitatea de Muzică din București, unde a studiat pianul cu renumitele profesoare Ana Pitiș și Ioana Minei.

„Dan Atanasiu… fără îndoială, este una dintre vedetele acestui festival. O minunată interpretare a lucrărilor de Chopin, Prokofiev, Absil” – Sud-Ouest Bordeaux.

„Dan Atanasiu… o tehnică impecabilă și o personalitate care m-a impresionat profund” – La Vie de Bordeaux

„…înzestrat cu o muzicalitate interioară deosebită, cu un rafinament neobișnuit al sunetului” – Corriere della Sera

„Remarcabil recital de pian realizat de Dan Atanasiu” – Diario Menorca