For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Daniel Johannsen | George Enescu Festival
Daniel Johannsen

Născut în 1978, tenorul austriac este unul dintre cei mai căutați evangheliști și interpreți Bach din generația sa. A studiat muzică bisericească, precum și arte vocale cu Margit Klaushofer și Robert Holl la Viena. Domnul Johannsen a participat la sesiuni de masterclass cu Dietrich Fischer-Dieskau, Nicolai Gedda și Christa Ludwig și a fost câștigător la concursurile Bach, Schumann, Mozart, Hilde Zadek și Wigmore Hall.

De la debutul său în 1998, aparițiile ca interpret de concert, lieder și operă l-au dus în marile centre muzicale din Europa (Musikverein din Viena, Filarmonica din Berlin), America de Nord (Carnegie Hall din New York; Maison Symphonique din Montréal), Japonia și Orientul Mijlociu, unde cântă lucrări din fiecare perioadă muzicală. Apare la festivaluri importante (Festivalul Styriarte din Graz, Festivalul Salzburg, La Folle Journée, Festivalul Gstaad Menuhin, anual la festivalurile internaționale de Bach) și cântă sub dirijori distinși precum Bertrand de Billy, Enoch zu Guttenberg, Trevor Pinnock, Hans- Christoph Rademann și Philippe Herreweghe cu diverse ansambluri, inclusiv Filarmonica din Viena, Orchestra Barocă din Freiburg și Orchestra Gewandhaus din Leipzig. Daniel Johannsen este un participant regulat la cele mai importante cantate de Bach din zilele noastre (Bachstiftung St. Gallen, All of Bach).

Tenorul liric este angajat de teatre precum Teatrul de Stat Gärtnerplatz din Munchen, Opera din Leipzig, Volksoper din Viena și Opera din Bonn, unde este ascultat în interpretări ale lucrărilor de Mozart, baroc, secolele XX și opere contemporane, precum și mai multe roluri de operetă.

Recitalurile sale de piese ce prezintă întreaga gamă de repertorii germane, compoziții englezești și franceze, sunt o parte importantă din activitatea artistului, care colaborează cu pianiști precum Helmut Deutsch, Graham Johnson, Burkhard Kehring și Charles Spencer. După primele două albume solo (Tenore & Traverso cu arii de J. S. Bach și Dichterliebe de Schumann), a publicat recent o înregistrare cu piese de Schubert. Acest CD numit Lieder ohnegleichen (cu Christoph Hammer cântând pe un fortepiano Graf din 1827) a fost foarte apreciat de mai multe programe de radio austriece și germane. În plus, numeroase alte înregistrări, emisiuni radio și de televiziune documentează activitatea sa creativă.

În timpul sezonului 2019/20, Daniel Johannsen și-a făcut debutul în sălile de concert din Stockholm și Bruxelles, precum și la Théâtre des Champs-Elysées (împreună cu Nina Stemme într-o producție a lucrării Fidelio de Beethoven). Era programat să cânte în premieră cu Orchestra Simfonică Scoțiană BBC și Thomas Dausgaard, interpretând Simfonia Nr. 9 de Beethoven la Glasgow City Halls; din cauza pandemiei COVID-19, acest concert a fost imposibil de ținut, precum și mai multe apariții la Bachfest Leipzig care au fost anulate.

În sezonul curent, dl Johannsen va cânta pentru Societatea Bach din Olanda împreună cu René Jacobs. Wolfgang Katschner l-a invitat la un concert la Handel Festival Halle. La fel ca în anii precedenți, tenorul va oferi o reprezentație Schubertiade la Festivalul Styriarte din Graz și în 2021.