For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Daniele Gatti | George Enescu Festival
Daniele Gatti

Daniele Gatti a absolvit ca dirijor de orchestră și compozitor la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano. Este Director Muzical al Teatrului dell’Opera din Roma și ocupă aceeași funcție la Orchestra Mozart. De asemenea, este consilier artistic al Orchestrei de Cameră Mahler (MCO).

A fost dirijor principal al Orchestrei Regale Concertgebouw (RCO) din Amsterdam și a ocupat anterior roluri prestigioase în cadrul unor instituții muzicale importante precum Academia Națională din Santa Cecilia, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra Națională a Franței, Opera Regală din Londra, Teatrul Comunal din Bologna și Opera din Zurich.

Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze și Filarmonica Teatrului Scala sunt doar câteva dintre renumitele instituții simfonice cu care lucrează.

Unele dintre numeroasele producții importante noi pe care le-a dirijat includ Falstaff pus în scenă de Robert Carsen (la Londra, Milano și Amsterdam); Parsifal pus în scenă de Stefan Herheim deschizând Festivalul din Bayreuth din 2008 (unul dintre puținii dirijori italieni care au fost invitați la festivalul wagnerian); Parsifal pus în scenă de François Girard la Metropolitan Opera din New York; patru opere la Festivalul din Salzburg (Elektra, La bohème, Die Meistersinger von Nürnberg, Il Trovatore).

Pentru a sărbători aniversarea lui Verdi, în 2013 a dirijat La Traviata la deschiderea sezonului Teatrului Scala, unde a deschis și sezonul 2008 cu Don Carlo și a dirijat și alte spectacole, printre care Lohengrin, Lulu, Die Meistersinger von Nürnberg, Falstaff și Wozzeck.

Angajamente mai recente includ Pelléas et Mélisande la Maggio Musicale Fiorentino, Tristan und Isolde la Théâtre des Champs-Élysées din Paris și deschiderea sezonului 2016/2017 la Teatro dell’Opera din Roma unde a dirijat aceeași operă wagneriană.

Anul 2016 a reprezentat începutul unui ciclu de concerte de trei ani numit „RCO întâlnește Europa”, care a implicat 28 de state membre ale Uniunii Europene și a inclus proiectul „Side by Side”, un proiect care a permis muzicienilor din orchestrele locale de tineret să cânte prima lucrare muzicală a programului alături de membrii Orchestrei Regale Concertgebouw, dirijați de Maestrul Gatti, favorizând astfel un schimb uman și muzical incredibil de fructuos. Ediția italiană a avut loc la Torino, în sala Auditorium a clădirii Lingotto. În iunie 2017 a dirijat RCO într-o producție de operă: Salome la Opera Națională din Amsterdam.

În sezonul 2017/2018 a dirijat Orchestra Filarmonică din Berlin chiar la Filarmonica din Berlin, Orchestra și Corul Teatrului Scala din Milano interpretând Simfonia Nr. 2 de Mahler, Orchestra Regală Concertgebouw în Europa, Coreea de Sud, Japonia și la Carnegie Hall în New York, toate fiind evenimente secundare ale sezonului tradițional din Amsterdam. Alte angajamente au inclus deschiderea noului sezon la Teatro dell’Opera din Roma cu La Damnation de Faust, un turneu cu Orchestra de Cameră Mahler și alte spectacole cu Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze la Munchen și Orchestra Philharmonia din Londra. La sfârșitul anului 2018 a dirijat Rigoletto pentru deschiderea sezonului Teatrului dell’Opera din Roma.

Printre spectacolele sale din 2019 se numără: concerte pe podiumul Orchestrei dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Filarmonica della Scala, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Gewandhaus din Leipzig și deschiderea noul sezon la Opera din Roma, dirijând Les Vêpres Siciliennes.

Printre angajamentele din 2020 se numără: I Capuleti ei Montecchi la Opera din Roma, concerte cu Orchestra Simfonică Națională Rai, Orchestra și Corul Teatrului San Carlo din Napoli, Orchestra Națională a Franței, Maggio Musicale Fiorentino; colaborări cu Teatro dell’Opera includ concertul din grădinile Quirinale difuzat în direct pe Rai1 și Rigoletto la Circo Massimo. În ianuarie 2021 a revenit la Filarmonica din Berlin, dirijând Orchestra Filarmonicii, ulterior revenind și la Orchestra de Tineret Gustav Mahler și Filarmonica din Munchen.

Daniele Gatti a fost distins cu Premiul „Franco Abbiati” de la criticii muzicali italieni ca cel mai bun dirijor în 2015, iar în 2016 a fost distins cu titlul Cavalerul Legiunii de Onoare din partea Republicii Franceze pentru activitatea sa ca director muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Sub egida Sony Classical a înregistrat lucrări de Debussy și Stravinsky cu Orchestra Națională a Franței și a lansat un DVD cu lucrarea Parsifal de Wagner montată la Metropolitan Opera din New York. Sub egida RCO Live a înregistrat Symphonie Fantastique de Berlioz, prima, a doua și a patra simfonie de Mahler, un DVD cu Le Sacre du Printemps de Stravinsky împreună cu Prélude à l’Après-midi d’un Faune și La Mer, un DVD cu Salome de Strauss interpretat la Opera Națională Olandeză, un CD cu Simfonia nr. 9 de Bruckner împreună cu Preludiul și Karfreitagszauber (Muzică pentru Vinerea Mare) din Parsifal de Wagner. În noiembrie 2019, un DVD cu Tristan und Isolde de Wagner, pus în scenă la Teatro dell’Opera din Roma, a fost lansat sub egida C Major.