For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Dawid Runtz | George Enescu Festival

Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonice din Zagreb și Dirijor Principal al Operei Regale Poloneze, Dawid este recunoscut pentru tehnica sa impecabilă și elegantă, stăpânirea completă a partiturilor complexe, sensibilitatea extraordinară și spectacolele evocatoare.

A debutat în 2016 cu Orchestra Filarmonică din Varșovia după ce a absolvit Universitatea de Muzică Fryderyk Chopin la clasa Maestrului Antoni Wit. A fost dirijor asistent al lui Jacek Kaspszyk la Filarmonica din Varșovia (2017/18, Bursa Ministrului Culturii și Patrimoniului Național) și a fost la mare căutare ca dirijor invitat cu majoritatea celor mai bune orchestre din Polonia de atunci.

Momentele viitoare importante includ invitații de la Orchestra Simfonică din Liechtenstein, Orchestra Filarmonică Arthur Rubinstein, Filarmonica din Cracovia, Opera Nova Bydgoszcz, printre altele.

Cele mai notabile proiecte ale sale includ un debut japonez cu Orchestra Festivalului Pacific în Sapporo (Don Juan de Strauss), un turneu în Lituania cu Orchestra Simfonică din Varsovia (Concertul pentru orchestră de coarde de Bacewicz, Concertul pentru vioară nr. 2 de Wieniawski și Simfonia nr. 7 de Beethoven), spectacole cu Orchestra Filarmonică din Varșovia la Festivalul de Orchestre Krzysztof Penderecki pentru a 85-a aniversare a compozitorului și la festivalul 10. La Folle Journée din Varșovia, concert cu Orchestra poloneză Sinfonia Iuventus la ediția 25 a Festivalul de Paște dedicat lui Ludwig van Beethoven, spectacole apreciate ale lucrării Ritualul primăverii de Stravinsky și a Concertului de violoncel in la minor de Schumann cu Orchestra Filarmonică din Zagreb și angajamente cu Orchestra Națională Simfonică Radio din Polonia, Orchestra Giovanile Luigi Cherubini, Orchestra Academiei Beethoven, Sinfonietta Cracovia, Orchestra Radio din Polonia, printre altele.

Dawid și-a făcut debutul în operă în 2015 (Orphee de Przybylski la Opera de Cameră din Varșovia), urmat de o colaborare cu Grand Theatre – Opera Națională din Varșovia, unde a asistat la producțiile spectacolelor La clemenza di Tito și Die Zauberflöte de Mozart, Nabucco de Verdi și un spectacol de balet al lucrării Furtuna. Cu Opera Regală poloneză a dirijat până acum cu succes spectacole în premieră ale operelor Il barbiere di Siviglia de Rossini, Le nozze di Figaro de Mozart, Così fan tutte, La finta giardiniera și spectacole ale lucrării The Haunted Manor de Moniuszko.

Realizări anterioare includ participarea la Academia italiană de operă Riccardo Muti (2016, La Traviata de Verdi), sesiunea de masterclass cu Orchestra Regală Concertgebouw condusă de Daniele Gatti (2017, Simfonia nr. 40 în sol minor de Mozart, Simfonia nr. 4 de Mahler, Petrushka de Stravinsky), Seminarul pentru dirijori de la Tanglewood; colaborarea cu Orchestra Simfonică din Boston (2018, audiții dirijor asistent) și Premiul 3 și Premiul publicului la primul concurs internațional de dirijat din Hong Kong (2018, Simfonia nr. 3 în Fa Major de Brahms). Dawid a lucrat, de asemenea, cu Zbigniew Preisner la înregistrarea muzicii pentru Valley of Shadows, Lian Qu 1980 și Man of God.

Dawid este lector la Universitatea de Muzică Fryderyk Chopin din Varșovia, unde a obținut recent doctoratul în Arte Muzicale: Dirijat.