Concursul Internațional George Enescu își consolidează în 2020 poziția de top la nivel internațional, în condițiile în care atrage tot mai mulți concurenți foarte buni. Aflat la a XVII-a ediție,  evenimentul își propune să ofere o experiență specială publicului: o competiție pentru „Frumusețe în viață”.

Concursul funcționează ca o platforma internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor lui George Enescu în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Modelul de funcționare a competiției este inspirat din modelul de viață al artistului al cărui nume îl poartă. Concursul Enescu susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume, la fel cum marele compozitor îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni. Ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, George Enescu a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie. 

Frumusețe în viață

Muzica, spunea George Enescu, merge de la inimă la inimă. Când două inimi comunică direct, dincolo de cuvinte, frumusețea își face loc în viață, fără să țină cont de griul, luptele și tensiunile cotidiene. Când vorbele sunt mute, muzica prinde glas și ne face să trăim Frumusețe pură. De aceea, dincolo de competiția pentru virtuozitatea artistică, Concursul Enescu 2020 își propune să fie o competiție pentru a face loc frumosului în viața noastră, a fiecăruia, precum și în spațiul public, ca un refuz sau o sfidare a energiei investite în competițiile agresivității.

Mai mult decât să fie tehnic foarte buni, marele dar pe care concurenții îl vor face publicului va fi să le aducă frumusețe în viață, să îi scoată din cotidian și, ca emoție, chiar din sala de concert. 

Programul si etapele de concurs

  • 19 recitaluri și concerte sunt programate la această ediție, ca etape de concurs și recitaluri extraordinare.
  • Ediția 2020 se va deschide cu un Concert de Gală pe scena Ateneului Român, susținut de trei dintre laureații ediției 2016: Gyehee Kim (vioară), Yibai Chen (violoncel) și Viktoria Vassilenko (pian).
  • Aceștia vor interpreta în premieră mondială „Brahmsodia” – triplu-concert pentru vioară, violoncel și pian, op. 169, compus de Dan Dediu, primul laureat al Concursului de Compoziție George Enescu 1991, special pentru această ediție.
  • Concurentii înscriși la vioară, violoncel și pian vor trece printr-o preselecție.
  • Pe durata Concursului, publicul va avea acces la toate etapele de concurs – accesul este gratuit la primele două etape, biletele și abonamentele fiind cu vânzare doar pentru etapele semifinală și finală, precum si pentru Recitalurile speciale și Gala de deschidere a Concursului.
  • O serie de recitaluri vor fi susținute la București de membri ai juriilor internaționale invitați anul acesta, muzicieni-reper în muzica clasică internațională de astăzi.
  • 3 mari dirijori ai lumii – Wilson Hermanto (Dirijor Principal Invitat al Orchestrei Cameristi della Scala – Italia), Nabil Shehata (Dirijor Principal al Filarmonicii Südwestfalen – Germania), Josep Caballé Domenech (Director Muzical al Colorado Springs Philharmonic – SUA)  participă în premieră anul acesta la Concurs. John Axelrod (Director Muzical și Artistic al Real Orchestra Simfonica de Sevilla), cel de-al patrulea dirijor prezent anul acesta în Concurs, a participat, de asemenea, și la ediția din 2016.
  • O serie de premii noi au fost introduse pentru a anima spiritul de competiție – atât în sume de bani (valoarea totala a acestora depășind 100.000 Euro) dar, cel mai important, în promovarea internațională și lansarea artistică a celor mai talentați dintre concurenți.
  • Câștigarea locului I la Concursul Enescu 2020 este biletul de acces pe scena Festivalului Internațional George Enescu, la ediția 2021 – cei mai talentati dintre concurenți vor avea oportunitatea de a concerta la ediția urmatoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii (Orchestra of the Americas, Berlin Radio Symphony Orchestra ș.a.).

Pentru alte noutăți, urmăriți informațiile pe care le vom publica pe website-ul nostru și abonați-vă la Newsletter!

Mari artiști internaționali laureați ai Concursului George Enescu 

Remarcabili solişti precum pianiştii Radu Lupu, Valentin Gheorghiu și Dan Grigore, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care a evoluat sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti etc.), soprana Ileana Cotrubaș, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu precum și cei mai cunoscuți muzicieni români din noua generație – Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu, Stefan Tarara, Valentin Răduțiu, Mihai Ritivoiu, – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional George Enescu.

Linkuri utile: