For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Diana Țugui | George Enescu Festival
Diana Țugui

Soprana Diana Țugui a început pregatirea muzicală la varsta de 5 ani cu ore de vioară și mai apoi flaut, însă dragostea pentru cel mai frumos instrument, vocea, a fost cea care a câștigat în final.

Termină liceul de muzică George Enescu din București la clasa de canto a doamnei profesoare Corneliei Șerban, dupa care urmeaza cursurile Universității de Muzica George Enescu la clasa doamnei profesoarei Sanda Șandru. În anul 2003 devine solistă la Opera Română Craiova, unde rămâne angajată timp de 11 ani.

În tot acest timp câștigă diverse premii naționale și internaționale, Marele Premiu la Concursul Internațional Ionel Perlea, Premiul I la Concursul Internațional de Canto Vox Artis, Premiul IV la Concursul Internațional de Canto Wilhelm Stenhammar, sau Premiul III la Concursul Internațional de Canto Jaume Aragall.

2015 este anul în care este distinsă cu premiul de „Cea mai bună solistă a anului”, la Gala Operelor, Iași, fiind de asemenea anul în care devine solista Operei Naționale Române Cluj Napoca, unde ramane solistă până în prezent.

Din anul 2018 începe o fructuoasă colaborare ca solist invitat la Stadttheater Regensburg și Badisches Stadttheater Karlsruhe. Tot în acest an este distinsă cu Premiul Lya Hubic la Gala Operei Cluj Napoca.

Diana Țugui trece cu ușurință de la operă, operetă la vocal simfonic sau muzică de cameră. Repertoriul sopranei cuprinde numeroase roluri de operă dintre care le amintim pe cele mai importante:Traviata – Violeta Valery, Rigoletto – Gilda, Falstaff – Nanetta, Carmen – Michaela, Turandot – Liu, Boema – Mimi și Musetta, Don Pasquale – Norina, Elixirul dragostei – Adina, Lucia di Lammermoor – Lucia, Puritanii – Elvira, Faust – Marguerite, Nunta lui Figaro – Contessa, Don Giovanni – Donna Anna, etc. De asemenea repertoriul vocal simfonic poate fi numit unul bogat care cuprinde lucrari de la J.B.Pergolesi și W.A.Mozart până la Paul Costantinescu și Karl Jenkins.

Dragostea de a dărui și a duce mai departe arta cântului o determină pe soprana Diana Țugui să se apropie de o urmatoare direcție a drumul ei în cariera muzicală. În anul 2020, în urma obtinerii titlului de Doctor în muzică la prestigioasa Academie de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca este angajată pe postul de Lector Universitar Doctor la Catedra de Canto urmând în paralel cu aceeași bucurie și dăruire cariera de artist și pedagog.