For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser ECOURI DIN PUBLIC – ZIUA 11 DE FESTIVAL – George Enescu Festival

ECOURI DIN PUBLIC – ZIUA 11 DE FESTIVAL

Sebastian Bobeică, elev la Liceul de Arte din Târgoviște și voluntar DiscoverEU la Festivalul „George Enescu”, a stat de vorbă cu publicul prezent la concertele din 10 septembrie, de la Ateneul Român și Sala Palatului.

Strălucire, pasiune, efervescență. Prin astfel de cuvinte au descris spectatorii recitalul de ieri al tenorului Rolando Villazón, unde a fost acompaniat de pianista Carrie-Ann Matheson. Printre lucrările interpretate se numără piese semnate de Manuel de Falla, Carlos Guastavino și mulți alții. Sala Mare a Ateneului a părut neîncăpătoare pentru cei aproape o mie de spectatori care au urmărit, vrăjiți, recitalul care s-a încheiat abia după patru bisuri și șiruri nesfârșite de aplauze.

Publicul a fost deosebit de impresionat de reprezentație: „O interpretare de excepție a unui mare muzician care, în același timp, știe să fie și un mare actor”, a opinat o doamnă care mărturisește că a făcut parte an de an din publicul Festivalului George Enescu. Evoluția tenorului a fost foarte apreciată, mai mulți spectatori afirmând că „a fost un recital foarte reușit, remarcându-se profesionalismul tenorului și al pianistei. Am urmărit, fascinată, jocul scenic atât de dezinvolt al lui Rolando Villazón”.

Repertoriul a fost un alt punct forte al recitalului: „Mi se pare că a adus un element de noutate pe scena românească. Acești compozitori nu sunt atât de cunoscuți publicului român, astfel că recitalul de astăzi este cu atât mai valoros”, a fost părerea unui alt spectator. Acest recital reprezintă doar unul dintre concertele sold out ale Festivalului. Spectatorii cu care am stat de vorbă au povestit că vor lua parte și la alte evenimente, printre care se numără concertele Orchestrei Filarmonice din Monte Carlo, reprezentațiile ansamblului Kremerata Baltica și multe altele.

Concertul Orchestrei Române de Tineret a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale săptămânii din cadrul Festivalului George Enescu. Sub bagheta lui Michael Sanderling, orchestra, împreună cu pianistul Nobuyuki Tsujii, au câștigat aplauzele furtunoase ale publicului într-o reprezentație de foarte mare succes, cu un program ce a cuprins piese din creația compozitorilor György Ligeti, Serghei Rahmaninov și Johannes Brahms.

Prin ochii publicului, concertul ce face parte din seria Mari orchestre ale lumii a fost unul special. „Dintre toate concertele Festivalului George Enescu, acesta este până la momentul de față preferatul meu”, a mărturisit bloggerul Andreea Balaban. Deși este prima ediție a Festivalului la care este prezentă, Andreea a luat parte la mai multe concerte și recitaluri, printre care se numără recitalul Juliei Fischer și al lui Henri Bonamy, concertul Orchestrei Naționale a Franței și multe altele. Cu privire la Festivalul George Enescu, aceasta apreciază „organizarea de excepție, care facilitează aducerea la București a unor artiști de cea mai înaltă clasă. Festivalul este o ocazie unică pentru melomanii români de a asculta artiști recunoscuți internațional și mă bucur din suflet că mă număr printre spectatori. Cu siguranță voi participa și la următoarele ediții!”

O părere asemănătoare au și Andrei Buluci, Rareș Bradu și Denis Ioniță, prieteni și colegi la Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti”. Toți trei declară entuziasmați, într-un glas, că este „un concert excepțional, impresionant, caracterizat de virtuozitate”. Sunt prezenți an de an la concertele Festivalului și spun că observă o evoluție deosebită a nivelului concertelor: „Festivalul înglobează concerte și recitaluri foarte bune și excepționale. Nu există reprezentații care să lase de dorit, ne place foarte mult că la acest Festival vin cei mai buni artiști dintre cei mai buni.”

Concertele și recitalurile Festivalului George Enescu atrag mii de spectatori de toate vârstele, fiind un „festival de mare anvergură, foarte important pentru România, care dă șansa românilor să asculte cei mai mari muzicieni din lume ai momentului”, după cum spune chiar unul dintre spectatori. Ediția din 2019 a Festivalului „George Enescu” aduce pe scenă nu mai puțin de 3500 de artiști români și străini care interpretează 313 lucrări în cele 84 de concerte în București și cele peste 30 din țară. Având ca temă centrală sloganul „Lumea în armonie”, Festivalul Internațional „George Enescu” se ridică și anul acesta la nivelul celor mai importante festivaluri de muzică clasică din lume.

Photo credits: Andrei Gîndac