For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Fine Arts Quartet | George Enescu Festival
fine-arts-quartet

Fine Arts Quartet

Cvartetul Fine Arts este unul dintre cele mai valoroase ansambluri camerale ale zilelor noastre, cu un trecut de succes şi o moştenire solidă de înregistrări. Înfiinţat în 1946 la Chicago şi stabilit la Universitatea din Wisconsin (Milwaukee) din 1963, Cvartetul este unul dintre puţinele de elită care a realizat înregistrări şi a efectuat turnee internaţionale timp de peste o jumătate de secol. Trei dintre muzicienii actuali ai cvartetului, violiniştii Ralph Evans, Efim Boico şi violoncelistul Wolfgang Laufer, au avut apariţii împreună mai bine de 25 de ani. Violistul Nicolò Eugelmi s-a alăturat cvartetului în 2009.  În fiecare sezon, Cvartetul Fine Arts realizează turnee în întreaga lume, cântând în centre muzicale ca New York, London, Paris, Berlin, Rome, Madrid, Moscow, Tokyo, Beijing, Istanbul, Jerusalem, Mexico City şi Toronto.

Cvartetul a înregistrat peste 200 de lucrări, 75 dintre ele cu Evans, Boico, şi Laufer. Ultimele lansări la Naxos includ: Trei Cvintete de Coarde de Beethoven; Cvartetul de coarde şi Cvintetul cu pian de Franck; Cvintetele cu pian de Fauré; integrala camerală de Bruckner; integrala cvintetelor de coarde de Mendelssohn; „Patru Cvartete Americane” de Antheil, Herrmann, Glass, Evans; integrala Cvartetelor de Schumann, Cvintetul de coarde şi Noveletele de Glazunov. Aulos Musikado a lansat integrala Cvartetelor de coarde şi a cvintetelor cu pian de Dohnányi, iar Lyrinx a lansat integrala cvartetelor timpurii ale lui Beethoven şi toate cvintetele de coarde de Mozart în format SACD [Super Audio CD]. Lansările programate pentru 2011 includ: la Naxos cele două cvartete de Saint-Saëns, înregistrarea în premieră a Cvartetului de Efrem Zimbalist în versiunea revizuită în 1959, înregistrarea digitală în premieră a capodoperei pentru Cvartet şi orchestră de coarde „Armoniile serii” de Eugène Ysaÿe şi Cvartetul de Fritz Kreisler, precum şi trei cvartete de Şostakovici pentru Lyrinx.

Înregistrările recente ale Cvartetului au primit multe distincţii. CD-ul cu Franck a primit “Editor’s Choice” din partea Gramophone Magazine (februarie 2010), iar cele cu Glazunov, Mendelssohn şi Fauré a fost desemnate “Înregistrările Anului” de către Musicweb International (2007-2009). În plus, “Patru Cvartete Americane” a fost desemnat “BBC Music Magazine Choice” în 2008, CD-ul cu Schumann CD a fost numit „unul dintre cele mai bune înregistrări camerale ale anului” de către American Record Guide în 2007, iar SACD-ul cu Mozart “Critic’s Choice 2003”, tot din partea American Record Guide. Multe din CD-urile lor au fost nominalizate pentru Premiile Grammy® la categoriile “Best Classical Album” şi “Best Chamber Music Performance”. CD-ul cu Fauré cu pianista Cristina Ortiz a fost printre înregistrările pentru care producătorul muzical Steven Epstein a câştigat un Grammy® în 2009 (“Producer of the Year, Classical”). O recunoaştere specială a primit Cvartetul pentru muzica contemporană: un premiu CMA/ASCAP în 2003-2004 pentru o programare aventuroasă, oferită atât de “Chamber Music America”, cât şi de “American Society of Composers, Authors and Publishers”.

Membrii Cvartetului au susţinut formarea şi instruirea a numeroase  ansambluri tinere internaţionale. Au fost profesori invitaţi la conservatoarele naţionale de muzică din Paris şi Lyon, ca şi la şcolile de vară de la Yale University şi Indiana University. Ei fac parte adesea din juriul multor competiţii importante cum ar fi Evian, Şostakovici şi Bordeaux. Au fost realizate documentare despre Cvartetul Fine Arts atât de televiziunile publice franceze, cât şi de cele americane.