For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Han-Na Chang – George Enescu Festival
Han-Na Chang

Han-Na Chang

Han-Na Chang desfăşoară o extraordinară carieră internaţională, interpretând cu regularitate pe cele mai prestigioase scene de concert din Europa, America de Nord şi Asia. Recunoaşterea talentului său muzical s-a produs la vârsta de 11 ani (1994) prin câştigarea Premiului I şi Premiului pentru Muzică Contemporană, la cea de-a cincea ediţie a Concursului Internaţional pentru violoncel “Rostropovich” din Paris. De atunci, măiestria şi virtuozitatea artistei corelate cu interpretările sale de o profunzime uimitoare au plasat-o pe Han-Na Chang în fruntea noii generaţii de artişti ai lumii.

Han-Na Chang are exclusivitate cu EMI Classics. Cu două nominalizări la Premiile Grammy, înregistrările sale sunt cele mi bine vândute în întreaga lume, aducându-i numeroase distincţii.

La vârsta de 12 ani (1995) realizează primul său album, în colaborare cu London Symphony Orchestra, avându-l la pupitru pe Mstislav Rostropovich. Acest album cuprinde variaţiunile “Rococo” ale lui P.I. Ceaikovski, Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră de Saint-Saëns, “Elegia” de Fauré si “Kol Nidrei” de Bruch şi i-a adus Premiul pentru Cel mai Tânăr Artist al Anului din partea ECHO Klassik-Deutscher Schallplattenpreis. A înregistrat apoi cele două concerte pentru violoncel de Haydn cu Staatskapelle Dresden, dirijor Giuseppe Sinopoli şi “The Swan” (al treilea album al său), reprezentând o antologie de scurte lucrări pentru violoncel si orchestră  ale unor compozitori ca Saint-Saëns, Fauré, Ceaikovski, Dvořák şi Rachmaninov.

Înregistrarea lui Han-Na Chang cu Simfonia Concertanta şi Sonata pentru violoncel de Prokofiev cu London Symphony Orchestra, dirijor Antonio Pappano a fost recompensată cu Premiul pentru Cea mai Buna Înregistrare de Concert a Anului (2003) de către ECHO Deutscher Schallplattenpreis, Premiul “Cannes Classical”, “Caecilia Prize” şi Gramophone Magazine.

Înregistrarea cu Concertul nr. 1 şi Sonata pentru violoncel de Shostakovich cu London Symphony Orchestra (dirijor Antonio Pappano) a fost lansată în 2006 şi s-a bucurat de o apreciere critică senzaţională, fiind desemnată cea mai importantă de la premiera mondiala a înregistrarii lui Rostropovich.

Înregistrarea “Romance” conţine cele mai rar interpretate lucrări pentru violoncel şi orchestră din perioada romantismului tarziu cum ar fi Lalo, Ceaikovski, Saint-Saëns si Dvořák. În 2008 a lansat o înregistrare cu şapte concerte pentru violoncel de Vivaldi, primită cu aprecieri critice deosebite.

Han-Na Chang poate fi de asemenea auzită în cele mai prestigioase serii de recitaluri din întreaga lume, bucurându-şi fanii din întreaga lume: Los Angeles, Londra, Lisabona, Madrid, Sydney, Amsterdam, Dublin, Atena, Seul şi Tokio.

Han-Na Chang a colaborat cu nume sonore ai artei dirijorale ca Giuseppe Sinopoli, Lorin Maazel, Mariss Jansons, Riccardo Muti, Antonio Pappano, Zubin Mehta, Herbert Blomstedt, Mstislav Rostropovich, Yuri Temirkanov, Christoph Eschenbach, Charles Dutoit, Seiji Ozawa si Myung-Whun Chung.  De asemenea continua sa colaboreze cu multe dintre cele mai mari orchestre ale lumii cum ar fi  Berlin Philharmonic, New York Philharmonic, Staatskapelle Dresden, Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, London Symphony, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, La Scala Philharmonic, Santa Cecilia Orchestra, Chicago Symphony,  Montreal Symphony, Philadelphia Orchestra, Pittsburgh Symphony, Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, Los Angeles Philharmonic, Israel Philharmonic şi Sydney Symphony Orchestra.

Han-Na Chang susţine adesea concerte de binefacere pentru copii. De asemenea, are cu regularitate apariţii atât în săli de concert cât şi la televiziunea din Coreea de Sud, ţara sa natală.

În 2009 a fondat, în parteneriat cu Sungnam Arts Center, Festivalul de vară “Absolute Classic” care se desfăşoară anual, devotată fiind dorinţei de a răspândi muzica clasică şi de a fi mentorul tinerilor muzicieni.

În prezent este Ambasador al Bunăvoinţei pentru Crucea Roşie din Coreea.

Han-Na Chang a studiat în particular atât cu Mischa Maisky cât şi Mstislav Rostropovich. A studiat filozofia la Harvard University şi în prezent studiază dirijatul cu Lorin Maazel.