For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser KS Johan Botha | George Enescu Festival
ks-johan-botha

KS Johan Botha

Johan Botha este unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi din lumea operei şi vocea sa încadrându-se în rara categorie a tenorilor dramatici.

Născut în 1965 în Africa de Sud, a studiat canto în Pretoria şi a debutat în 1989 la Staatstheater Roodeport în rolul lui Max din opera „Der Freischütz” a lui Weber. A venit în Europa în 1990.

Debutul său în rolul lui Pinkerton la Opera Bastille din Paris în 1993 a reprezentat afirmarea pe plan internaţional.

În scurt timp a fost invitat la cele mai importante premiere. În prezent Johan Botha apare în mod regulat pe scenele celor mai importante opere din lume: La Scala din Milano, la  Covent Garden-Londra, Operele din Paris, Barcelona’s Liceu, la Opera Metropolitană din New York, Opera Lirică din Chicago, Opera din Los Angeles, operele de Stat din Hamburg şi Berlin şi la Festivalul din Salzburg.

Este angajat al Operei de Stat din Viena unde a debutat în 1996 cu rolul lui Cavaradossi din Tosca de Puccini, iar de atunci a putut fi urmărit în numeroase producţii noi. Repertoriul lui Johan Botha cuprinde numeroase roluri: de la Florestan (Beethoven – Fidelio) şi Max  (Weber – Der Freischütz), la dramaticele roluri din operele verdiene (Don Carlos, Radames, şi mai presus de toate – de la debutul său din 2006 – Otello), Puccini şi verismul italian – (Cavaradossi în Tosca, Calaf în Turandot, Pinkerton în Madama Butterfly, Turiddu în Cavalleria Rusticana, Canio în I Pagliacci, rolul principal în opera lui Giordano  Andrea Chenier sau Ezio în La Gioconda de Ponchielli) până la rolurile de tenor din operele lui Wagner sau Apollo în Daphne de Richard Strauss.

Johan Botha este foarte căutat şi în postura de solist de concert, apărând pe scenă alături de cei mai mari dirijori ai prezentului (Abbado, Barenboim, Boulez, Bychkov, de Billy, Dohnanyi, Gatti, Gergiev, Levine, Maazel, Pappano, Petrenko, Welser-Möst, Thielemann, Young, etc.) şi de orchestre renumite ca Filarmonica Regală şi Orchestra Simfonică din Londra, Orchestrele Simfonice din Cleveland şi Boston, Filarmonicile din Berlin, Viena, Hamburg, Dresda şi Munchen, Staatskappelle Berlin şi Dresden Staatskapelle, orchestrele simfonice ale WDR din Koln, Orchestra Radio Bavareză din Munchen şi Orchestra Radio Vieneză.

Repertoriul său include, pe lângă alte lucrări, Simfonia a 9-a şi Missa Solemnis de Beethoven, Rinaldo de Brahms, Stabat Mater de Dvorak, Recviemul lui Verdi şi Lied von der Erde, Klagendes Lied şi Simfonia a 8a de Mahler.

Johan Botha, cetăţean austriac din 1998, a obţinut în 2003 titlul de “Österreichischer Kammersänger” al Operei de Stat din Viena. A fost cel mai tânăr cântăreţ căruia i s-a decernat acest premiu.