For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Nuria Rial | George Enescu Festival
nuria rial

Nuria Rial

Nuria Rial a studiat canto şi pian în ţinutul ei natal, Catalonia. Între anii 1998 şi 2002 a urmat cursurile lui Kurt Widmer la Academia de Muzică din Basel. În septembrie 2003, după terminarea studiilor, a fost laureată cu premiul “Helvetia Patria Jeunesse” (Pro Europa) la Lucerna, pentru calităţile sale excepţionale în interpretarea vocală.

A fost invitată la toate festivalurile importante din Europa, colaborând cu dirijori renumiţi, cum ar fi Paul Goodwin, Gustav Leonhardt, René Jacobs, Alfredo Bernardini, Thomas Hengelbrock, Skip Sempé, Laurence Cummings, Fabio Bonizzoni, Howard Griffiths, Pierre Cao, Salvador Mas, Antoni Ros-Marbà. A avut numeroase apariţii alături de ansambluri celebre ca: Il Giardino Armonico, The English Concert, Les Musiciens du Louvre, Concerto Köln, Kammerorchester Basel, Academia de Muzică Veche din Berlin, Al Ayre Español, La Risonanza, L’Arpeggiata, Orquesta Barroca de Sevilla, Orfeo Barockorchester, Camerata Köln, Zürcher Kammerorchester, Orchestra de Cameră din Zürich, Orchestra Simfonică Ungară, Orchestra Simfonică din Basel.

A fost invitată pe importante scene ale teatrelor de operă din Europa: Eliogabalo (în rolul Eriteei) de Cavalli la Théâtre de la Monnaie din Brussels, împreună cu dirijorul René Jacobs; Orfeu (în rolul Euridice) de Monteverdi la Staatsoper Unter den Linden din Berlin cu René Jacobs şi la Marele Teatru din Geneva cu Giovanni Antonini; Flautul Fermecat (în rolul Paminei) la Teatrul Carlo Felice din Genova.

Nuria Rial se bucură de o carieră de succes şi în ceea ce priveşte înregistrările. A înregistrat pentru mărci ca Harmonia Mundi France (Nunta lui Figaro, sub conducerea lui René Jacobs), Berlin Classics (albumul Ave Maria cu Bell’Arte Salzburg), Oehms, Alpha, Mirare, Glossa Music.

Din ianuarie 2009, are un contract de exclusivitate cu casa de disc Sony Classical / BMG Masterworks. Cele mai recente înregistrări ale sale pentru casa DHM includ: Riccardo Primo de Händel (rolul Costanza) cu Orchestra de Cameră din Basel şi Paul Goodwin pentru DHM; Duetti amorosi de Händel (alături de Lawrence Zazzo), acompaniată de Orchestra de Cameră din Basel, sub bagheta lui Laurence Cummings; 9 Arii Germane de Händel cu Orchestra Barocă Austriacă, dirijată de Michael Oman. În 2009, CD-ul său “Haydn – Arie per un’amante” (cu Orchestra Barocă Orfeu, condusă de Michi Gaigg) pentru DHM a câştigat premiul Echo Classical Music; a câştigat şi un al doilea premiu Echo pentru CD-ul „Teatro d’Amore” cu Christina Pluhar şi Philippe Jaroussky.

Dintre proiectele sale viitoare: înregistrarea operei lui Händel Athalia (în rolul Josabeth), cu Orchestra de Cameră din Basel, condusă de Paul Goodwin, urmată de un turneu de concerte la Poissy, Basel, Lyon şi Paris (Teatrul Champs Elysées); concerte cu L’Arpeggiata şi Christina Pluhar într-un turneu european; un concert cu arii de Vivaldi, Pergolesi şi Porpora cu Accademia Bizantina şi Ottavio Dantone la Berlin; 9 Arii Germane de Händel cu Orchestra Barocă Austriacă la Festivalul Händelfestspiele din Göttingen şi alte festivaluri europene importante; Stabat Mater de Pergolesi la Antwerp; Judas Maccabaeus la Lubech şi Luxemburg.