For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Residentie Orkest / The Hague Philharmonic | George Enescu Festival
residentie-orkest-the-hague-philharmonic-3

Residentie Orkest / The Hague Philharmonic

De la primul său concert din anul 1904, Residentie Orkest / Filarmonica din Haga a devenit într-una din orchestrele simfonice majore ale Olandei. Orchestra a fost înfiinţată de Dr. Henri Viotta, care i-a fost şi primul dirijor principal. Curând, a devenit un loc de escală pentru compozitori ca Richard Strauss, Igor Stravinsky, Max Reger, Maurice Ravel, Paul Hindemith şi Vincent d’Indy, ca şi pentru mari dirijori ce au fost invitaţi, inclusiv Arturo Toscanini, Bruno Walter, Leonard Bernstein şi Hans Knappertsbusch.

După al doilea Război Mondial, Willem van Otterloo a devenit dirijor principal al Residentie Orkest (între 1949 şi 1973). După Van Otterloo, dirijorii principali au fosat (în ordine): Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk, Evgenii Svetlanov şi Jaap van Zweden.

În septembrie 2005, Neeme Järvi a devenit dirijor principal al Residentie Orkest. Maestrul estonian are o carieră impresionantă şi a realizat peste 440 de înregistrări pe CD. E dirijor laureat al Royal Scottish National Orchestra şi al Orchestrei Simfonice din Göteborg şi e dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonice Japoneze. Timp de mai mulţi ani, până la sfârşitul sezonului 2008-2009 a fost dirijor principal şi director muzical al Orchestrei Simfonice din New Jersey. Are un titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică din Talinn şi deţine grade onorifice din partea Wayne State University din Detroit, Universităţii din Aberdeen, Academiei de Muzică Suedeze şi Universităţii din Michigan.

Residentie Orkest dovedeşte că şi în secolul XXI muzica simfonică are frumuseţea şi puterea de a fermeca. Reputaţia sa confirmă Haga drept un oraş al dreptăţii, păcii şi culturii. Orchestra susţine o serie de concerte „acasă” în sala Dr. Anton Philipszaal, dar şi în alte săli de concerte importante din Olanda şi din afară. Orchestra susţine cu regularitate concerte precum Concertul de Anul Nou sau concertele în aer liber din parcul Zuiderpark. Punctele de atracţie anuale includ un concert pe o scenă plutitoare în timpul Festivalului Clasic de la Haga şi acompaniază producţii de operă la De Nederlandse Opera. În 2008 Residentie Orkest a primit o recunoaştere internaţională pentru opera lui Messiaen “Saint François d’Assise”. În septembrie 2009, Residentie Orkest a fost primită cu entuziasm în cadrul turneului din China, unde a susţinut concerte la Xiamen, Shanghai şi Beijing.

Residentie Orkest e foarte implicată în educaţia muzicală clasică. A contribuit activ la sporirea interesului publicului faţă de muzica clasică, prin crearea de programe educaţionale pentru toate vârstele. Cei care merg la concerte au posibilitatea de a participa la discuţii introductive şi audiţii. Tinerii melomani pot participa la ateliere speciale în cadrul dimineţilor duminicale. Pentru muzicienii amatori, există cursuri de măiestrie şi weekend-uri cu orchestra de la care pot primi lecţii sau cânta împreună cu muzicienii profesionişti ai acesteia. Au fost iniţiate activităţi speciale pentru şcoli elementare şi secundare, de la concerte de şcoală şi repetiţii deschise până la cursuri de perfecţionare continuă pentru profesori şi un curs intensiv de educaţie muzicală de trei ani pentru şcolile elementare din Haga.