alexandra-dariescu

Alexandra Dariescu

Numită de BBC Music Magazin drept „o stea în devenire”, Alexandra Dariescu s-a născut în România, a studiat la Iași, la Școala Pocklington și la Colegiul de Muzică Royal Northern din Marea Britanie, unde i-a avut ca profesori pe Nelson Goerner, Mark Ray, Alexander Melnikov și Dina Parakhina și a fost susținută de către Associate Board al Royal Schools of Music. A absolvit în 2008 cu Medalia de Aur, cea mai mare distincție oferită de Colegiu. A diploma de Masters of Performance, la Guidhall School of Music & Drama din Londra, unde a studiat cu Ronan O’Hara. A fost premiată cu GSMD Piano Fellowship anul 2010-2011.

A debutat la Carnegie Hall în New York, alături de András Schiff. De atunci, concertează regulat în Marea Britanie cu orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra şi Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Sinfonia ViVA, Northern și colaborează cu dirijori precum Vasily Petrenko, Jiri Belohlavek, Ryan Wigglesworth, Andrew Litton, Andrew Gourley, Andre de Ridder, Jamie Phillips, Barry Wordsworth.

A dirijat de la pian Orchestra de Cameră a U.E. în Germania și Northern Chamber Orchestra, a fost în turneu în Argentina și în Insulele anglo-normande, a participat la Festivalul Internațional de Vară de la Geneva și a concertat în cadrul Festivalului „Les Nouveaux Interpretes” din Elveția.
CD-ul său de debut (Champs Hill Records, 2012) a primit o recenzie de 4 stele în BBC Music Magazine şi a intrat și în top 10 al celor mai bune CD-uri ale anului la Manchester Evening News. Au urmat trei discuri cu preludii complete (Chopin și Dutilleux, 2013).

În 2012 a susţinut concertul de pian „Mesmerism”, scris special pentru ea de către compozitoarea britanică Emily Howard. Concertul, care a câștigat premiul British Composer 2012, a fost transmis de BBC Radio 3. Alexandra a cântat în Marea Britanie cu Orchestra St Paul la LSO St Luke și a interpretat în premieră concertului în stil clasic al lui Dinu Lipatti (susținută de ICR Londra).

A câștigat Premiul Verbier CUBS la Festivalul Academiei Verbier în Elveția (2008), Premiul Guildhall Wigmore și premiul Ambasadorului Român pentru contribuția extraordinară la promovarea imaginii României în Regatul Unit, precum și Premiul Maurice Ravel din Franța.

Este primul pianist îndrumat de Imogen Cooper la Royal Philharmonic Society/YCAT Philip Langridge Mentoring Scheme. A făcut parte și din clasa lui András Schiff la Festivalul Yehudi Menuhin din Elveția.