Gautier Capuçon

Gautier Capuçon

Recunoscut drept unul dintre cei mai valoroşi violocelişti ai generației sale, „o nouă stea pe firmamentul violoncelului” (Gramophone), Gautier Capuçon a fost numit „cel mai talentat nou artist” după ce a câștigat competiția franceză Victoires de la Musique (2001).

Născut în Chambéry, Franța, în 1981, Gautier Capuçon avea patru ani și jumătate când a început să studieze violoncelul la Școala Națională de Muzică din Chambéry. A studiat apoi la Paris, la Conservatorul Național Superior (cu Philippe Muller și Annie Cochet-Zakine) şi la Viena, cu Heinrich Schiff.

A cântat cu Orchestra de Tineret a Uniunii Europene și cu Gustav Mahler Jugendorchester. Recent a cântat alături de Orchestra din Philadephia, sub bagheta lui Charles Dutoit, National Symphony Orchestra din Washington, D.C. (Leonard Slatkin), Filarmonica Radio Franceză (Myung-Whun Chung), Orchestre de Paris (Paavo Järvi), cât și alături de Filarmonica din Dresda. În august 2008, Capuçon a colaborat cu fratele său, Renaud, dar și cu Martha Argerich și Gustavo Dudamel, la Festivalul din Salzburg, interpretând Triplul Concert al lui Beethoven, care a fost înregistrat live pe DVD.

Capuçon a susținut recitaluri în orașe ca Berlin, Bruxelles, Londra, Paris și Viena și a fost invitat la numeroase festivaluri, precum cel din Salzburg, Lucerne, Mostly Mozart din Londra, Schwarzenberg, Montreux, Berlin, Verbier, Davos, Jerusalem, Lockenhaus. Este deseori invitat al Festivalului “Martha Argerich” din Lugano și a concertat și în cadrul festivalului La Côte Basque.

Pasionat de muzica de cameră, Capuçon interpretează alături de Nicholas Angelich, Martha Argerich, Daniel Barenboim, Yuri Bashmet, şi mulţi alţii. Ca solist al unor orchestre internaționale, Capuçon a avut turnee în Franța, Elveția și Germania alături de Orchestra de Cameră a Europei, dirijată de Myung-Whun Chung, Semyon Bychkov și Bernard Haitink. El a cântat și alături de Deutsches Symphonie-Orchester din Berlin, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de France, WDR Koln, City of Birmingham Orchestra, NHK Symphony, Royal Philharmonic, Bayerische Rundfunk Orchester, Monte Carlo Philharmonic, Academia St. Martin in the Fields, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Orchestre de Paris și Orchestra Philharmonia.

Capuçon înregistrează exclusiv pentru Virgin Classics. A înregistrat “Variațiuni pe o temă rococo de Ceaikovski” și “Sinfonia Concertante” de Prokofiev (2010), concertele pentru violoncel ale lui Dvořák și Herbert (2009), “Sonatele” de Prokofiev și Rahmaninov (2008).

Din 2007 este Ambasador pentru Proiectul Zegna & Music, activitate filantropică pentru promovarea muzicii și a valorilor sale. A achiziţionat un arcuş Dominique Peccatte cu ajutorul Colas Group, co-producător al celei mai recente înregistrări a lui Capuçon.

Gautier Capuçon cântă la un violoncel Matteo Goffriler din 1701.