For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Manfred Honeck | George Enescu Festival
Manfred Honeck

Manfred Honeck

Manfred Honeck s-a născut în Austria și a studiat la Academia de Muzică din Viena. A petrecut mai mult de zece ani, ca membru al Filarmonicii din Viena și al Operei de de Stat din Viena.

În ianuarie 2007, a fost numit al IX-lea dirijor al Pittsburgh Symphony Orchestra. Ulterior, contractul său a fost înnoit de două ori, până în sezonul 2019-2020.

Casa japoneză de discuri Exton a înregistrat un CD cu muzica de succes a lui Honeck, realizată în cadrul activității sale la Pittsburgh Symphony Orchestra. Înregistrările Simfoniilor lui Mahler nr. 1, 3, 4 și 5, a Simfoniei Nr. 5 a lui Ceaikovski și a Simfoniei lui Richard Strauss „O viață de erou” s-au bucurat de un succes răsunător, iar înregistrarea Simfoniei nr. 4 a lui Mahler a câștigat premiul ICMA 2012.

Între anii 2007-2011, Manfred Honeck a fost dirijor al Staatsoper Stuttgart unde a dirijat premierele: „Troienii” (H. Berlioz), „Idomeneo” (W.A. Mozart), „Aida” (G. Verdi), „Cavalerul rozelor” (R. Strauss), „Dialogurile carmelitelor” (F. Poulenc), „Lohengrin” și „Parsifal” (R. Wagner), precum și numeroase concerte simfonice. A fost, de asemenea, dirijor invitat al orchestrelor Semperoper Dresden, Komische Oper Berlin, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Opera Regală din Copenhaga, Orchestra Simfonică Suedez de Radio, Orchestra Filarmonică Cehă şi la Festivalul White Nights of St Petersburg, Festivalul Salzburg și Festivalul Verbier.

Honeck și-a început cariera de dirijor ca asistent a lui Claudio Abbalo, la Orchestra de Tineret Gustav Mahler din Viena. Ulterior, a dirijat pentru orchestra Zurich Opera House între anii 1991-1996, activitate pentru care a primit prestigiosul premiu European Conductor’s Award în 1993. În perioada 1996-1999 a fost unul dintre cei trei dirjiori ai Orchestrei Simfonice MDR Leipzig, iar în anul 1997 a fost dirijor al Operei Naționale Norvegiene din Oslo. Ca urmare a succesului obținut într-un turneu în Europa, a fost numit Dirijor Invitat al Filamonicii din Oslo (între anii 1998 şi 2004).

Ca dirijor invitat, Manfred Honeck a colaborat cu mari orchestre europene precum Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Gewandhausorchester Leipzig, Orchestra Simfonică de Radio Bavaria, Sächsische Staatskapelle Dresden, Orchestra Regală Concertgebouw, London Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France și cu Filarmonica din Viena, iar în Statele Unite cu Chicago Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic, National Symphony Orchestra Washington și cu Boston Symphony Orchestra.

În 2010, Manfred Honeck a obținut un doctorat onorific de la St. Vincent College din Latrobe, Pennsylvania. Pe lângă numeroasele activități artistice în care a fost implicat ca dirijor, a fost pentru peste 15 ani Director Artistic al “International Concerts Wolfegg” în Germania.