For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Nikolaj Znaider – George Enescu Festival
Nikolaj Znaider

Nikolaj Znaider

Nicolaj Znaider este unul dintre cei mai buni violoniști ai momentului, și se remarcă atât ca solist, cât și ca dirijor şi instrumentist de muzică de cameră.

Nicolaj Znaider a fost invitat în calitate de dirijor, de nenumărate ori, de către Orchestra Teatrului Mariinsky din St. Petersburg, Dresden Staatskapelle, Orchestra Naţională a Rusiei, iar în stagiunile viitoare va debuta, tot ca dirijor, alături de Munich Philharmonic Orchestra, Czech Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Swedish Radio Symphony Orchestra, Halle Orchestra şi Bergen Philharmonic. În stagiunea 2008-2009 a fost desemnat principalul dirijor invitat al Swedish Chamber Orchestra.

Ca solist, Znaider este invitat, cu regularitate, să lucreze alături de orchestre si dirijori de talie mondială, precum Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Christian Thielemann, Mariss Jansons, Charles Dutoit, Christoph von Dohnanyi, Ivan Fischer şi Gustavo Dudamel. În recitalurile solistice şi de muzică de cameră, el a apărut pe toate marile scene de concert. În stagiunea 2008-2009, London Symphony Orchestra a realizat Portretul Artistului Znaider, iar în stagiunea 2011-2012, Znaider va prezenta un curs Carte Blanche la Musikverein, de la Viena.

Znaider, un artist ce înregistrează exclusiv pentru RCA Red Seal, şi-a completat recent discografia cu imprimările concertelor de Brahms şi Korngold împreună cu Vienna Philharmonic, sub bagheta dirijorului Valery Gergiev.

Cele mai premiate imprimări ale concertelor de Beethoven şi Mendelssohn (cu Zubin Mehta şi Israel Philharmonic) şi Concertul nr. 2 de Prokofiev (cu Glazunov, Mariss Jansons şi Bayerische Rundfunk), au fost apreciate şi bine primite de public, la fel ca şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Brahms, imprimată cu Yefim Bronfman. Pentru EMI Classics a înregistrat împreună cu Daniel Barenboim triourile cu pian de Mozart, iar concertele pentru vioară de Nielsen şi Bruch, împreună cu London Philharmonic.

Znaider este pasionat de educarea talentului muzical şi timp de 10 ani a fost fondatorul şi directorul artistic al cursurilor de vară anuale Nordic Music Academy, cursuri ce urmăreau o evoluţie muzicală conştientă şi gândită, bazată pe calitate şi angajament.

Nikolaj Znaider interpretea pe o vioară “Kreisler” Guarnieri “del Gesu” din 1741, oferită cu împrumut de către Royal Danish Theater, graţie generozităţii fundaţiilor “VELUX” şi  “Knud Højgaard”.