For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Adrian Brendel | George Enescu Festival
Adrian Brendel

Adrian Brendel

Născut la Londra, în 1976, Adrian Brendel a studiat la Colegiul Winchester, la Universitatea din Cambridge şi la Conservatorul din Köln (cu Frans Helmerson). Alţi profesori de renume de la care a învăţat: Alexander Baillie, Miklos Perenyi şi William Pleeth (alături de care a dezvoltat, de la o vârstă fragedă, o afinitate deosebită pentru repertoriul muzicii de cameră). A urmat cursuri de măiestrie cu Gyorgy Kurtag şi cu membrii cvartetului Alban Berg şi a fost, timp de doi ani (2002-2004), membru al Societăţii de Muzică de Cameră al  Lincoln Center – CSM2.

Este oaspete permanent al festivalurilor de la Aldeburgh, Cheltenham şi Oxford, Seminarul Internaţional al Muzicienilor de la Prussia Cove, Rheingau şi Mecklenburg Festspiele, Berliner Festwochen, şi Schubertiadele din Schwarzenberg, Austria. Adrian Brendel a concertat foarte mult în Marea Britanie şi în străinătate ca solist şi ca membru în formaţii camerale, fiind o prezenţă constantă  pe scene precum Filarmonica din Berlin, Essen Zollverein, Teatro Colon Buenos Aires şi Wigmore Hall, unde a debutat în 1999. Colaborează frecvent cu Imogen Cooper, Paul Lewis, Till Fellner, Daniel Hope, Lawrence Power şi Gowers Katharine şi are un duo cu pianistul Tim Horton. De asemenea, a înregistrat pentru companii de radio din întreaga Europă, inclusiv pentru BBC, ORF, NDR, WDR, Sudwestfunk şi Deutschlandradio.

Relaţia muzicală strânsă cu tatăl său, Alfred Brendel, s-a concretizat prin numeroase concerte de muzică de cameră în întreaga lume, culminând cu  integrala lucrărilor pentru violoncel şi pian de Beethoven (înregistrare a Casei de discuri Philips), Sonata în La Major fiind nominalizată în topul BBC Radio 3 pentru programul “Construirea unei Biblioteci”.

A susţinut numeroase concerte ca solist. Între acestea, Concertul în Si bemol Major de Boccherini (cu Orchestra de cameră  Akbank din Istanbul), Concertul în Re major de Haydn (cu Scottish Chamber Orchestra şi Academia St. Martin in the Fields), Concertul de Dvorak (cu Royal Scottish National Orchestra), Concertul în la minor de Saint-Saens (cu City of London Chamber Orchestra) şi concerte de Schumann, Dvořák şi Ligeti, împreună cu alte orchestre europene, precum Sinfonia Varsovia. A mai avut concerte cu integrala suitelor de Bach pentru violoncel solo (la Universitatea Lancaster şi Sage Gateshead) şi un turneu în Israel cu Jacobplatz Orchester München, alături de care a interpretat concertul în Do major de Haydn.

În anul 2009 a interpretat în premieră mondială, alături Till Fellner şi Roderick Williams, lucrarea Bögenstrich de Sir Harrison Birtwistle, în cadrul Festivalul Cheltenham.

Alături de Till Fellner şi Lisa Batiashvili formează un trio foarte solicitat în întreaga Europă, printre apariţiile recente fiind incluse concerte la Bonn, Hanovra, Dresda, Viena, şi la Schleswig Holstein, festivalurile de la Bath şi Verbier.

Adrian Brendel este co-fondator al festivalului “Music at Plush”, care are loc în fiecare an în sud-vestul Angliei, la Dorset.