For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Andrew Litton | George Enescu Festival
andrew-litton

Andrew Litton

Andrew Litton este directorul muzical al Orchestrei Filarmonice din Bergen (Norvegia), pe care o va conduce până la aniversarea de 250 de ani a acesteia (2015), directorul artistic al Orchestrei Sommerfest din Minnesota și dirijor eminent al Orchestrei Simfonice britanice Bournemouth. În iunie 2012 a fost numit consilier artistic al Orchestrei Simfonice din Colorado, iar din august 2013 a devenit director artistic al acestei orchestre. A fost invitat să dirijeze orchestre și companii de operă de top din lumea întreagă. A adunat peste o sută de titluri în discografia sa, recompensată cu premii Grammy și Diapason d’Or.

Drept recompensă pentru munca sa, Regele Harald al Norvegiei l-a numit cavaler al Ordinului de Merit al Regatului Norvegiei. Cu Litton la cârmă, Filarmonica din Bergen a debutat în cadrul Balurilor BBC, a concertat la Concertgebouw, Amsterdam, Musikverein din Viena, Philharmonie din Berlin și Carnegie Hall din New York – apogeul primului turneu american al orchestrei din ultimii 40 de ani. Litton și Filarmonica din Bergen au înregistrat pentru casele de discuri BIS și Hyperion, bucurându-se de aprecierea criticii pentru seria de înregistrări a operelor lui Mendelssohn și Stravinsky.

Tot alături de orchestra din Bergen, Litton a participat la fondarea Den Nye Oper din Bergen, unde este și consultant artistic și unde a dirijat Tosca, Carmen, Olandezul Zburător și La Bohème. Sub bagheta lui Litton au concertat unele dintre cele mai apreciate companii de operă din lume, cum ar fi Metropolitan Opera, Opera Regală Covent Garden, Deutsche Oper din Berlin și Opera australiană. Pianist desăvârșit, Litton dirijează de multe ori din spatele pianului, interpretând muzică de cameră alături de colegii săi din orchestră.

Litton a fost prim dirijor al Orchestrei Simfonice Bournemouth (1988-1994), alături de care a organizat primul turneu american al orchestrei și a lansat 14 discuri, inclusiv “Belshazzar’s Feast”, câștigător al unui premiu Grammy. Director muzical al Orchestrei Simfonice din Dallas (1994-2006), a condus orchestra în cadrul a trei mari turnee europene, a apărut alături de muzicienii lui pe scena Carnegie Hall, a creat o emisiune televizată pentru copii inclusă în programa școlară, a produs 28 de discuri și a ajutat la strângerea de fonduri pentru fundația orchestrei, reușind să le crească de la 19 la 100 de milioane. Înregistrea concertelor pentru pian ale lui Rahmaninov alături de Orchestra din Dallas, alături de Stephen Hough, a fost considerată cea mai bună de la propria înregistrare a compozitorului și i-a adus premiul Classical Brits, acordat de criticii de la BBC. Litton a primit și o nominalizare la premiile Grammy pentru înregistrarea operei Sweeney Todd de Sondheim, alături de Filarmonica din New York și Patti Lupone.

Absolvent al Școlii Fieldston din New York, cu licenţă şi masterat în pian și dirijat la Juilliard, Litton a fost cel mai tânăr câștigător al Competiției internaționale pentru dirijori organizată de BBC. A fost dirijor asistent la Teatro alla Scala şi la Orchestra Simfonică Națională, condusă de Rostropovich, susținut de fundația Exxon/Arts. Are un doctorat onorific al Universității din Bournemouth, medalia Sanford, acordată de Universitatea Yale și medalia Societății Elgar.