For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Anika Vavic | George Enescu Festival
Anika Vavic

Anika Vavic

„Anika Vavic este o pianistă extraordinar de talentată” spune Mariss Jansons, iar Zubin Mehta apreciază „tehnica sa strălucitoare și stilul sau inteligent și pasionat de interpretare.” De la primul concert desfășurat în orașul său natal Belgrad, la vârsta de 8 ani, a excelat în recitaluri solo, concerte cu orchestra, apariții în programe de radio și TV, ca și în numeroase ansambluri camerale. Anika Vavic a început studiul la Viena la 16 ani cu Noel Flores la Universitatea de Muzică și Arte Performative. A primit inspirație artistică și de la Elisabeth Leonskaja, Lazar Berman, Oleg Maisenberg, Alexander Satz și Mstislav Rostropovich.

În 2001 a câștigat concursul Steinway din Viena, primind un premiu special pentru cea mai bună interpretare a lui Haydn. În noiembrie 2001 a primit o bursa din partea Centrului Herbert von Karajan din Viena și a Fundației Gottfried von Einem. În 2002 a primit premiul national austriac pentru Femei în Artă.

Anika Vavic a debutat la Konzerthaus în Viena în2003, interpretând partitura pianistică a Concertului în si bemol minor de Ceaikovski. Drept urmare, a fost aleasă pentru sezonul 2003/2004 de Musikverein și Konzerthaus pentru prestigioasa serie de concerte Rising Stars, care a dus-o în cele mai cunoscute săli de concerte din întreaga lume pentru recitaluri, între acestea și Carnegie Hall (New York), Wigmore Hall (London), Concertgebouw (Amsterdam), Vienna Musikverein, Filarmonica din Koln, Cité de la Musique (Paris), Mozarteum (Salzburg) etc. Anika Vavic lucrează în mod regulat cu orchestre precum Mariinsky, Filarmonica din Muncen sau Orchestrele Radio din Belgrad și Leipzig, colaborând cu dirijori ca Valery Gergiev, Paarvo Järvi, Stefan Blunier sau Jorma Panula. Este invitata festivalurilor White Nights din St. Petersburg, Mikkelli din Finlanda condus de Valery Gergiev, Schubertiade Schwarzenberg, Grafenegg Festival, Heidelberger Frühling, Styriarte (Graz), Klangbogen (Viena), Festivalul Muzicii de la Istanbul.

După ce a înregistrat primul său CD cu Cvartetul Amazonia din Brazilia și a apărut co-producția ORF și Musikverein a CD-ului său solo cu programul recitalului din seria Rising Stars, casa de discuri Gramola a lansat recent un nou CD al său cu repertoriul de recital, opusuri de Beethoven, Schumann, Chopin și Prokofiev.