For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Fazıl Say | George Enescu Festival
fazil say

Fazıl Say

Concertele susţinute de Fazıl Say sunt mai directe, mai accesibile şi mai emoţionante. Pe scurt, ajung fix la inima spectatorilor. La această concluzie a ajuns Aribert Reimann în 1987, în timpul unei vizite la Ankara, când a avut ocazia să-l asculte pe pianistul care atunci avea 17 ani. Reimann l-a rugat imediat pe pianistul american David Levine, care îl însoţea, să vină la Conservator, spunându-i doar atât: “Trebuie neapărat să îl asculţi, băiatul astă cântă ca un drac.”

Fazıl Say a luat primele lecţii de pian cu Mithat Fenmen, care i-a cerut să improvizeze zilnic, pornind de la anumite teme din viaţa de zi cu zi, înainte de a începe studiul de bază al instrumentului. Această legătură cu procesul şi formele de creaţie libere a fost sursa imensului său talent de a improviza. În plus, i-a oferit o perspectivă estetică responsabilă pentru pianistul şi compozitorul care e azi Fazıl Say. Pianistul a fost angajat să scrie muzică pentru Festivalul Salzburg, WDR, Dortmund Konzerthaus, Schleswig-Holstein şi festivalurile Mecklenburg-Vorpommern festivals sau Bienala de la Munchen, printre altele.

Din 1987 încoace, Fazıl Say şi-a perfecţionat măiestria ca pianist clasic alături de David Levine, întâi la Musikhochschule Robert Schumann din Düsseldorf, şi apoi la Berlin. Aceste studii i-au format baza estetică pentru interpretările lui Mozart şi Schubert, iar tehnica sa remarcabilă i-a permis să stăpânească în foarte scurt timp lucrările fundamentale din aceste repertorii, cu o naturaleţe absolută.

Fazıl Say a concertat în nenumărate ţări, pe toate cele cinci continente. Descris drept “genial” de cotidianul francez Le Figaro, pianistul interpretează des şi muzică de cameră. Say formează un duet fantastic cu violonista Patricia Kopatchinskaja, iar printre partenerii săi de seamă de pe scenă se numără violoncelista argentiniană Sol Gabetta, Cvartetul Borusan din Istanbul şi alţi solişti instrumentali din Turcia.

Între 2005 şi 2010, Say a lucrat în exclusivitate cu Dortmund Konzerthaus, iar în timpul stagiunii 2010-2011, a fost artist în rezidenţă la Berlin Konzerthaus, fiind şi cap de afiş al festivalului Schleswig-Holstein în vara lui 2011. Fazıl Say a concertat şi în Paris, Tokio, Merano, Hamburg şi Istanbul.

Înregistrările sale cu operele lui Bach, Mozart, Beethoven, Gershwin şi Stravinsky au fost extrem de lăudate de critici şi i-au adus mai multe premii. Din 2003, Fazıl Say înregistrează în exclusivitate cu casa de discuri Naive.

Pianistul locuieşte în Istanbul şi are o fată.