For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Hilary Hahn | George Enescu Festival
Hilary Hahn

Hilary Hahn

Două premii Grammy, mai multe premii Diapason „d’Or of the Year”, Preis der deutschen Schallplattenkritikși premiul Classic FM/Artistul Gramofon al Anului 2008. Hilary hahn are un palmares impresionant.

Mai important, chiar, Hilary Hahn concertează regulat cu orchestre de elită ale lumii în cadrul unor recitaluri prestigioase. În timpul sezonului 2010-2011 a plecat într-un turneu în 56 de orașe aflate pe patru continente. Iar după ce turneul planificat în Japonia pentru aprilie 2011 a fost anulat ca urmare a teribilului tsunami, Hahn a organizat în SUA patru concerte de strângere de fonduri pentru a oferi ajutor zonelor afectate.

În cei 15 ani de când a început să înregistreze, Hahn a lansat 12 albume la casele de discuri Deutsche Grammophon și Sony, pe lângă trei DVD-uri, o temă muzicală de film nominalizată la Oscar, o înregistrare pentru copii premiată și diverse compilații. Cu un repertoriu divers ce include Bach, Stravinsky, Elgar, Beethoven, Vaughan Williams, Mozart, Schoenberg, Paganini, Spohr, Barber, Bernstein, Korngold și alții, înregistrările sale au primit aprecieri atât în presă, cât și în rândul publicului. Fiecare înregistrare a stat săpămâni în top 10 Billboard Classical. O înregistrare din 2009 a unui concert, în care a alăturat muzică de Schoenberg și de Sibelius, a intrat nr. 1 în top și a rămas timp de 23 de săptămâni în top-ul Billboard Classical. Acelaşi album i-a adus lui Hahn al doilea Grammy: pentru cea mai bună interpretare ca solist instrumentist, cu orchestra. Primul premiu Grammy îl primise în 2003 pentru albumul cu concerte de Brahms și Stravinsky.

În anul 2010, în cadrul unui proiect special, fosta profesoară a lui Hahn, compozitoarea Jennifer Higdon, a scris un concert special pentru ea, premiat cu premiul Pulitzer. În octombrie 2011, Hahn a lansat noul album Charles Ives: Patru Sonate.

Hahn își arată predilecția pentru muzica contemporană cu proiectul „In 27 Pieces: „The Hilary Hahn Encores”. Pentru acesta, a colaborat cu peste 12 compozitori care i-au scris piese scurte pentru vioara acustică și pian.

Hahn a apărut pe copertele tuturor publicațiilor importante de muzică, dar și în publicații precum Vogue, Elle, Town and Country și Marie Claire. În 2011, a fost numită „Cel mai bun muzician tânăr al Americii” de către revista Time. În ianuarie 2010, a apărut ca artist invitat în emisiunea „The Tonight Show With Conan O’Brien”, unde a cântat Bartok și Brahms.

O personalitate deosebită, Hahn este o scriitoare dedicată, luând interviuri și publicând articole și informații pentru tineri muzicieni și iubitori de concerte, pe site-ul său. Are și conținut video pe un canal de YouTube și este invitat al blogului de muzică clasică contemporană Sequenza21. Pe contul de Twitter, comenteaza despre viață.

În 2004, a interpretat ca solistă tema muzicală nominalizată la Oscar, de pe coloana sonoră a filmului „The Village”. A fost interpret invitat pe două albume ale trupei de alt-rock „…And You Will Know Us By The Trail of Dead” și „Grand Forks” de Tom Brosseau și a colaborat și a mers în turnee cu cantautorul de muzică folk Josh Ritter.