For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Ileana Tonca | George Enescu Festival
Ileana Tonca

Ileana Tonca

Ileana Tonca s-a născut în Brașov (România) și a studiat cu Georgeta Stoleriu la Academia de Muzică din București. A câştigat mai multe concursuri, primind, de exemplu, premiul special al „Academiei de Arta Lirica e corale Città di Osimo / Italia” (1994), premiul de debut la Concursul Internațional „Francesco Vinas” pentru rolul Gretel din Hansel und Gretel (1995) precum și premiul special pentru cea mai buna tehnica vocala la concursul „Magda Ianculescu” din Bucuresti (1997) şi premiul întâi la a patra ediţie a Concursului Internațional de Muzică „Jeunesse Musicale”, București. În același an, a fost finalistă a Concursului de Operă Domingo din Hamburg. În Austria, a primit Medalia Eberhard-Waechter a Operei de Stat din Viena (2000) și frauen.kunst.preis din partea Ministerului Educației, Științei și Artei (2004).

Ileana Tonca a devenit solist al Operei Naționale București, după încheierea studiilor, având roluri precum Konstanze (Răpirea din Serai), Rosina (Bărbierul din Sevilla), Adina (Elixirul dragostei), Siebel (Faust).

În sezonul 1999/2000 a fost membru al ansamblului Operei de Stat din Viena, cu rolurile Zerlina (Don Giovanni), Papagena (Flautul fermecat), Woglinde, Sophie, Zdenka, Adele, Elvira etc. În plus, a apărut în roluri principale în toate producțiile pentru copii ale Operei de Stat din Viena. A mai cântat şi pe alte scene, cum ar fi Opera Unter den Linden (Berlin), Bayrische Staatsoper (München) și la festivaluri precum Festivalul Ravenna, Styriarte, MDR-Muzica-vară, Reinsberg-Festival, Allegro Vivo.

Ileana Tonca este prezentă la numeroase concerte în România, Franța, Italia, Japonia, Germania și Austria. Repertoriul ei preferat include muzica lui Monteverdi, Buxtehude, Telemann, Vivaldi, Bach, Pergolesi, Haendel, Salieri, Mozart, Haydn, Mendelssohn, Beethoven, Brahms, Fauré, Orff.

Foto Copyright: Wiener Staatsoper