For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser James Judd | George Enescu Festival
james judd

James Judd

Britanicul James Judd este dirijor principal invitat al Orchestrei Naționale de Lille din Franța și a petrecut 14 ani ca director muzical al Orchestrei Filarmonice din Florida. Timp de opt ani a fost director muzical în Noua Zeelandă, remarcându-se pentru înregistrările unor lucrări de Copland, Bernstein, Vaughan Williams sau Gershwin.

Graţie lui James Judd, orchestra din Noua Zeelandă a obţinut renume international, prin apariţii la Fesivalul de Artă de la Sidney, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2000, la Festivalul Internaţional de Artă de la Auckland (2003), cel de la Osaka sau concertul special al Mileniului, cu Kiri Te Kanawa ca solist. De asemenea, şi-a condus orchestra la primul turneu european, culminând cu BBC Proms și Concertgebouw. Înregistrările live ale concertelor sale cu simfoniile lui Gustav Mahler (cu Orchestra de Tineret a Comunităţii Europene, respectiv cu Orchestra de Tineret Gustav Mahler) au primit laude internaționale entuziaste.

Absolvent al Trinity College of Music din Londra, James Judd intrat în atenția internațională ca dirijor asistent al Cleveland Orchestra, post pe care l-a acceptat la invitația lui Lorin Maazel. Patru ani mai târziu, a revenit în Europa ca director muzical asociat al Orchestrei de Tineret a Comunității Europene.

James Judd a condus Filarmonica din Berlin și Filarmonica din Israel, fiind prezent în marile săli din Europa, inclusiv Mozarteum Salzburg și Musikverein din Viena, și a avut apariţii în calitate de invitat împreună cu Viena Symphony, Gewandhaus Orchestra din Leipzig, Praga Symphony, Orchestre National de France, Orchestre de la Suisse Romande, Zurich Tonhalle Orchestra, Orchestra Simfonică din Monte Carlo, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Mozarteum din Salzburg. În Orientul Îndepărtat lucrează în mod regulat cu NHK Orchestra Tokyo și Filarmonica Seul.

Activitatea sa în operă include apariţii la Opera Națională Engleză cu producții ca Il Trovatore, La Traviata, Bărbierul din Sevilla, Rigoletto și Nunta lui Figaro, respectiv la Festivalul de Operă Glyndebourne, cu Rossini La Cenerentola. James Judd a fost director artistic al Grand Opera Florida, (1993-1996), debutând în SUA cu Don Giovanni (1998).

Înregistrările sale cu Filarmonica Florida includ lucrările complete de Walton, Simfonia 1 de Mahler şi au fost lansate de Harmonia Mundi. CD-ul pe muzică de Mahler a fost considerat „Înregistrarea lunii” în Stereophile, a primit Medalia de Aur de la Diapason Franta, şi a fost distins cu „Toblacher Komponierhauschen”, la Festivalul de la Salzburg de către Societatea Gustav Mahler pentru „cea mai bună înresgistrare nouă a anului”.

James Judd este co-fondator al Orchestrei de Cameră a Europei, cu care a făcut turnee în SUA, Europa, Asia și Europa.