For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Laura Buruiană | George Enescu Festival
laura buruiana

Laura Buruiană

După câştigarea premiului I la concursul internaţional Young Concert Artists din New York (2003), cariera violoncelistei Laura Buruiană s-a bucurat de o recunoaştere pe plan mondial, muziciana fiind caracterizată drept un „veritabil virtuoz, ale cărei sunete izvorâte din instrumentul său sunt pline de culori, de dramă” (New York Times). Artista „ar putea la fel de bine să fie şi o soprană. Ea îmbrăţişează violoncelul ca pe o extensie a propriului corp, personificând lirismul potrivit unui instrument ce este atât de apropiat vocii umane” (Washington Post). În acelaşi an, câştigă şi premiul I la concursul internaţional Arturo Bonucci de la Roma, fiind definită ca „o artistă cu o intuiţie muzicală excepţională, dotată cu o tehnică desăvârşită…” (La Gazzetta del Mezzogiorno)

S-a născut la Bucureşti în anul 1980. A început studiul violoncelului la vârsta de 10 ani pregătindu-se la liceul de muzică „George Enescu” din Bucureşti cu profesorii Constantin Gheorghiu şi Dan Totan, iar între anii 1999 şi 2004 a urmat cursurile Universităţii de Muzică Bucureşti cu profesorii Marin Cazacu şi Vasile Ţugui. Între anii 2004 şi 2007 a fost masterandă la Hochschule fur Musik Köln, clasa Prof. Frans Helmerson. De-a lungul anilor, a luat parte la mai multe cursuri de măiestrie din Germania, Spania, Franţa, Olanda şi România.

Ca solistă, Laura a debutat pe scena faimoasei Filarmonici de la Berlin în anul 2006 interpretând primul concert pentru violoncel şi orchestră de Dmitri Şostakovici împreună cu Orchestra Simfonică din Berlin, avându-l la pupitrul dirijoral pe James Gaffigan. „Laura Buruiană a redat primul concert de violoncel concentrată pe dezvoltarea propriei voci şi în acelaşi timp cu o mare diversitate timbrală şi de articulaţie. În mişcarea lentă, artista a reuşit intr-un mod stringent să dezvolte dansul popular ce deseori apare aproape instantaneu, din evenimentele petrecute anterior” (Berliner Zeitung). A fost solistă a mai multor orchestre importante precum: Orchestra Simfonică din Bari (concertele de Șostakovici şi Dvorak), Orchestra de Cameră din Berlin la Festivalul de la Rheingau (concertul de Ph. E. Bach), Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti (concertele de Șostakovici, Vieru şi Dvořák), Orchestrele Societăţii Radio România (concertele de Haydn, Bentoiu, Creţu şi variaţiunile Rococo de Ceaikovski), Filarmonica din Shanghai (concertul de Dvořák), Orchestra din Santander (concertul de Dvorak), Orchestra Simfonică din Ohio (Concertul de Saint-Säens), Orchestra Simfonică din Carolina de Nord (Variaţiunile Rococo de Ceaikovski). A colaborat cu diferiti dirijori, printre care: Oliver von Dohnányi, Gerhard Zimmermann, Lorenzo Muti, Chen Xiaochen, Song Kyu Ryu, Remus Georgescu, Dorel Paşcu. A fost invitată la mai multe festivaluri internaţionale importante cum ar fi: Festivalul „George Enescu (România, 2005 şi 2007), Festivalul Due Mondi (Italia, 2002, 2003, 2005), Festivalul de la Rheingau (Germania, 2006), Festivalul Mostly Ceaikovski de la Pella (USA, 2004), Festivalul de la Usedom (Germania, 2002 şi 2003), Festivalul Young Euro Classic Berlin (Germania, 2004).

Ca urmare a marelui său succes la concursul Young Concert Artists, violoncelista româncă a fost invitată să concerteze la Kennedy Center Washington, Kaufmann Hall New York, Gardner Museum Boston, Ohio, Pittsburgh, Connecticut. În Europa a fost invitată să concerteze în săli importante precum Concertgebouw Amsterdam, Diligentia Theatre Haga, Konzert Haus Berlin, Glyptotek Copenhaga, Castelul Fontainbleau, Sala Flagey Bruxelles, Expo 2000 Hanovra. În anul 2004 a realizat integrala Sonatelor şi Variaţiunilor pentru pian şi violoncel de L.v. Beethoven.

Laura Buruiană a înregistrat pentru Naxos (Sonatele pentru pian şi violoncel de Enescu) şi pentru Toccata Classics (portete de compozitori: Enescu şi Vieru), Conviello Classics (Sonatele pentru viola da gamba si clavecin/violoncel şi pian de J.S.Bach).

Din 2008 este membra trio-ului Europa Viva Trio alaturi de Clara Cernat si Thierry Huillet cu care întreprinde o serie de turnee in Spania, Franta, Belgia şi Romania şi înregistrează la casa de discuri La nuit transfigurée un CD ce conţine lucrări de Brahms, Huillet, Porumbescu şi Liszt.

Din 2009 începe studiul violei da gamba, instrument cu care deja a concertat în Franţa, Belgia şi România şi cu care a înregistrat un dublu CD cu Sonatele de J.S. Bach în varianta pentru viola da gamba, clavecin, violoncel si pian.